Trdelník

Na blogu Moniky jsem se nechala inspirovat trdelníkem. Všem moc chutná a běžně ho nepotkáme, naposledy o Vánocích v Praze. Zkusila jsem tedy její recept a můžu jen doporučit. Je to vynikající, navíc velmi snadné.

Těsto za mě udělala pekárna. Pak už stačí rozválet, vykrojit, namotat, potřít, upéct. Největší problém jsem měla, na co trdelník namotat. Monika doporučuje láhve od piva, do těch se mi moc nechtělo, raději jsem použila omyté menší zavařovací sklenice. I tak jsem je obalila alobalem. Sundat trdelník po upečení nebylo až tak snadné, ale povedlo se. Příště zkusím použít menší láhve – tenčí, které mám po pití z Ikey, taková sada 6 kusů, které tehdy prodávali v bedýnce. Uvidíme. Praktičtější bude sundávat trdelník z delších láhví, jakoby stáhnout směrem od širší části k hrdlu dolů. Naše trdelníky byly obří, ale na chuti jim to neubralo:-).

Recept kopíruji od Moniky z kopečku:

Ingredience:

 kynuté těsto:
250ml mléka
50g rozpuštěného másla
1 vejce
4 lžíce cukru
600g hladké mouky
1 kostka droždí
1 lžička soli
náplň:
10 lžic cukru krupice
5 lžic kvalitní mleté skořice
100g rozpuštěného másla

Z těsta vyválejte obdélník cca 3 mm silný. Podélně nakrájejte, omotejte kolem láhví, potřete náplní. Láhve postavte na plech a nechte péct v troubě vyhřáté na 180 stupňů cca 25 minut.

…a tady trochu jara…
…další varianta “jarní” sklenice…
…s šiškama…


12 Comments

  1. Marcelko, na tvých fotkách vypadá neskutečně lákavě. Všechno, co voní skořicí miluji :o)
    Přeji hezkou neděli, Helena

  2. Marcel, máš to moc hezky nafocené. K trdelníkům mám velmi rezervovaný postoj díky byznysu, který se z nich stal v centru Prahy, kde ho vydávají za tradiční staročeskou pochoutku, což tedy není (a rozhodně ne se zmrzlinou, nutelou nebo čím vším ho prodávájí). Vím, že za to trdelník nemůže, ale jak pracuju v historickém centru, tak o něj zakopávám na každém rohu (asi stejně jako o sharované koloběžky) a nemám ho díky tomu v oblibě 🙂

    • M.

      Stano, tomu rozumim, naprosto. Vim, ze prave v Pze na nej clovek narazi, coz je pro nas ale z ruky. Ale ta skorice, to my radi. Takze domaci varianta se u nas zrejme zabydli:-). M.

  3. Trdelník by mně nikdy nenapadlo dělat. Přišlo mně to moc složitý. Musím je taky zkusit, synovi udělám velkou radost.
    Pěkný večer
    Jitka

  4. Marcel, trdelníky se Ti povedly nejen upéct, ale i krásně nafotit. Občas si ho dám, ale doma jsem ho ještě nezkoušela. Asi se do něj budu muset také pustit.
    Přeji hezké dny. D.

  5. Já ho teda nevyhledávám, docela ho potkávám, ale domácí by byl určitě lepší, než to, co právě potkávám. Hlavní ale je, že vám chutnal 😉 Krásné dny Marci, D.

  6. Trdelník miluju, ale budu trochu odporovat v tom, že se nedá během roku moc koupit. Po Praze jsou stánky celý rok, pro mne třeba bylo překvapení že do něj dávají i zmrzlinu. Mám několik receptů, ale ještě jsem se k tomu nějak neodhodlala. Chce to spíš když se sejdeme všichni, pro dva a navíc vlastně muž to ani moc nemusí,je to zbytečné. Sice by mi nedělalo problém zblajznout je sama, ale … 😉

    • M.

      Jo, je vyborny. V Praze k sehnani urcite jsou, ale my z Phy nejsme:-), u nas o nej nezavadim, jak je rok dlouhy:-). Hezky den. M.

Leave a Reply