Jablka…

patří k podzimu jako třeba kaštany nebo padající listí.

Bohužel nemáme svá vlastní. Měla jsem tu roky jablůňku, ale vůbec se jí nedařilo, neplodila, nerostla. Takže je musíme kupovat. Mám je ráda ve všech podobách – čerstvá, odšťavněná, sušená i pečená. Je to lokální ovoce, takže pro nás vhodnější než banány a další exotické druhy.

Ve Wikipedii jsem vyčetla jejich klady:

“Jablka obsahují vitamín C a řadu antioxidantů, které chrání DNA v lidských buňkách a snižují tak riziko vzniku rakoviny, podobně jako množství vlákniny. Jiné látky chrání mozek před Parkinsonovou a Alzheimerovou chorobou.

  • pektin v nich obsažen může působit také jako ochrana před vznikem poškození ledvin
  • snižují krevní tlak a hladinu cholesterolu a krevních tuků
  • posilují imunitní systém, srdce a krevní oběh
  • stabilizují hladinu cukru v krvi
  • čistí střeva
  • posilují dásně”

A pak je nejezte:-).

Nafotila jsem jich pár v košíku. Košík musel projít menší úpravou. Byl přírodní, ale pobytem venku, sloužil jako květník na pódiu, ztratil “lesk”. Bílá barva trochu pomohla.

 

 

 

 

 

Jak máte jablka nejraději vy?

Pěkné podzimní dny.

12 Comments

  1. Vařená, pečená, dušená… – prostě tepelně upravená. Na syrová mám alergii, takže se jim vyhýbám, byť občas neodolám.
    Většinou tvé,fotky chválím, líbí se mi i kompozice, ale tentokrát mi přijdou ta jablika v košíku trochu “utopená”. Buď by jich mělo být víc nebo by to chtělo menší košík (misku), aby jablka vynikla.

    • M.

      Alergii prave na jablka tedy nezavidim, no alespoň ze upravena tepelne muzes. Jablicka a kos mi posloužily jako deko, ale nebudou tam nastalo. Souhlasim, kosik potřebuje něco, ceho bude vic nebo bude vetsi:-). Hezky vecer. M.

  2. Patří k podzimu a celé zimě. Jím je jenom v těchto dvou obdobích, pak už je nevyhledávám. A nejraději mám asi kompot od mamky :-)) Krásný den Marci, D.

  3. Martina Puchingerová

    Jablka milujeme ve všech podobách. Patří k podzimu i k létu. Není nad to si utrhnout ze stromu na vlastní zahradě. A štrudle bychom mohli ve všech podobách. Syn má nejraději vlastní jednoduché těsto. Zkuste ho Marcelko, uvidíte. Jsou na plech jako řezy. 40dkg hl.mouky,3lžíce octa, 13 lžic vody a 1 nastrouhaný ztužený tuk. Vypracovat těsto, dát na 2 půlky a na plech. JE moc dobré a křehké. Možná již znáte. Pěkný den

  4. Anonymous

    Já si říkala, že ten košík znám :o) Bílý vypadá moc hezky.
    A jablka jsou skvělé ovoce, miluji je v mnoha podobách, i na slano. Třeba malá jablíčka naplněná třenou gorgonzolou…
    Marcelko, měj hezký den. Helena

    • M.

      To chápu:-). Ramecek je asi Jysk, tusim, byl v nem obrazek s monsterou, obyc, jen vlozeny, ten jsem dala pryc. Listky vlastní zahrada:-D. Pekny den a dekuji. M.

  5. Mám jablíčka moc ráda… výborná ke konzumaci ve všech podobách např. ke kachně s knedlíkem :))))) tak i jako delorace, jen u nás doma tu obr nadílku neumime rozumně a efektivně zpracovat. Krásný podzim, Kája.

    • M.

      Ano, když ma clovek strom, tak je jich pak najednou az moc. Ke kachne s knedlikam – take zvlatsni kombinace,ale proc ne:-). Pekny den. M.

Leave a Reply to Danka Cancel reply