Tento víkend jsem po dlouhé době upekla ovocný koláč. Určitě ho znáte, z jogurtu. Rychlovka a navíc výborná. Letošní první. A pro jeho velký úspěch a rychlé snědení jsem dělala i druhý a pak ještě perník. Rozhodla jsem se totiž nekupovat tolik sladkého pečiva, ale raději ho doma péct – zdravěji, s menší dávkou cukru a tmavou moukou.
ovocný jogurtový koláč:
1 kelímek bílého jogurtu
1,5 kelímku polohrubé mouky (já špaldové)
1 prášek do pečiva
1/2 kelímku cukru (já třtinový a méně)
1 vajíčko
ovoce
drobenka
Vše smícháme, poklademe ovocem, posypeme drobenkou.
Já chci zkusit příště úplně bez cukru, protože zvolíte-li třeba chuťově výraznější ovoce, přebije chuť korpusu a vnímáte pouze to, jen jím nesmíte šetřit:-).
meruňkový:
ovocná směs:
Také jsem dělala prvně hráškové burgery. Opět dva dny po sobě, protože jsou vynikající. Dělávám je jako karbanátky s kaší, ale tentokrát jsem je zkusila dát do housky a to je možná ještě lepší varianta. Housky jsem předem opekla v sendvičovači, dala na ně kečup, sýr a zeleninu, co máme rádi, karbanátek a mňam.
recept na karbanátky:
200 g hrachu
sůl
2 brambory
olej
1 cibule
černý mletý pepř
1 lžíce majoránky
1 stroužek česneku
1 vejce
strouhanka
Hrách namočíme na několik hodin do vody. Potom ho ve stejné vodě uvaříme. /Já kupuji konzervu, tu nechám zahřát, vyvařit vodu, hotovo – je to mnohem rychlejší:-)./ V jiném hrnci si uvařím brambory. Hrách i brambory rozšťouchám. Poté přidám ostatní ingredience: osmahnutou cibuli, pepř, sůl, prolisovaný česnek, majoránku, vejce a tolik strouhanky, aby směs byla dostatečně hustá. Vytvoříte karbanátky, obalíte ve strouhance a osmažíte.
Poměry ingrediencí dávám od oka, česneku obvykle více, ani majoránkou nešetřím.
Zatím jsem nezkoušela, ale chystám se vyzkoušet i podobné varianty z fazolí anebo čočky.
Určitě jste si všimli nové dekorace. Jde o prkýnko od Jany z blogu Jane at home:-). Dlouho jsem se na ně chodila dívat, až jsem si udělala radost:-).
A teď už vám přeji hezký den.
Veronika P.
Marci, musím se přiznat, že ten Tvůj recept na ovocný koláč jsem si zamilovala, už jsem ho dělala několikrát, pokaždé s borůvkami, a je fakt skvělý! S tou ovocnou směsí vypadá taky moc dobře. Karbanátky zní zajímavě, píšu si a vyzkouším ;-). Prkýnko jsi vybrala moc pěkné!
V.
M.
Verco, tak to me moc tesi:-), boruvkovy je opravdu genialni, ale i toto ovoce, pokud vam nevadi trochu nakysla chut:-). At se zadari i s karbanátky:-). M.
janee33
všetko vyskúšam…musí to byť vynikajúce…
M.
Ano, urcite se zadari:-). M.
Maickosti
Jee, vypada to vsechno lakave, znacim si 🙂 K tomu kolaci se chci zeptat, od jak velkeho kelimku se to odvozuje? 150g? Ja kupuju jogurty zasadne pulkilove Hollandie, tak uz ani nevim, co je normalni velikost 😀 A ty burgery… ten hrach mate na mysli normalne takovy ten zeleny suseny? Muze to byt ze zluteho puleneho, co myslite? Mam ho radeji, lepe a rychleji se s nim pracuje, ale nevim, zda to pak neovlivni chut? Prkynko je pecka, tesim se, az u me v kuchyni dojde na tyhle radosti 🙂 Zdravim. M.
M.
Jogurt – no je to v podstate jedno, protože i ostatní množství se odviji od veliksti kelimku, takze to vychazi, ale ja kupuji ne pulkilovky, spis ty vetsi mesni kelímky, jestli mi rozumíte:-). Třeba chocensky je mensi nez hollandia, podle me. Ale je to asi jedno. Z toho mensiho je toho pak méně a chce to o něco mensi formu. Blbe se to roztira, je to trochu lepive testo, ale sterkou to jde:-). Ja mam zkušenost jen s tim plechovkovym hrachem, domnivam se ale, ze je jedno, jaky použijete, pokud ho mate radi:-). At se to povede a chutna:-). M.
Stáňa
Pokud jde o množství jogurtu, tak na velký plech dávám 2 kelímky o obsahu 150 g (mám to nafocené na blogu, ale odkaz sem nejde vložit, tak jedině si to u mne nalistovat ;-)) Do koláčové formy určitě bude stačit jeden. Ostatně já kupuju taky půlkilovou Hollandii, takže to většinou odměřuji skleničkou podobného obsahu 😉
Maickosti
Dekuji za odpoved, ano, o to mi slo, kolik testa z toho nakonec bude. Obcas totiz netrefim formu a mam z toho pak takovou tenkou placku :-D…
Dáša F.
Marcelko, oba koláče vypadají skvěle, určitě vyzkouším. Burgry také nemusí být špatné, ale u nás by nesměli vědět, že je to z hrachu. :O)
Přeji krásný večer.
M.
Daso, verim, ze kolace potesi. Ony ty karbanátky nemaji typicky hrachovou chut, je tam to koreni, voni:-), ale chápu, ze to asi nebude pro každého. Dekuji a klidny vecer. M.
U Karly
Marci, jogurtový koláč je nej! Recept mám maličko jiný, ale v ničem zásadním se neliší. Karbenátky mě ale zaujaly moc, někdy je zkusím a budu čekat, ja zachutnají manželovi 🙂 K.
M.
Kajo, tak to jsem sama zvedava:-), ten muj je ma moc rad. M.
Stáňa
Máš to jako vždycky nádherně vyfocené,
Jogurtový koláč je můj nejoblíbenější 🙂 – dělám ho v sezńě postupně s meruňkami, rybízem, borůvkami a na podzim pak se švestkami.. Cukru dávám míň jen o chloupek, spíš s ním šetřím při servírování (necukruji vůbec).
Na nějaký luštěninový burger se chystám taky, ale nějak pořád nestíhám
M.
Moc dekuji, Stano, jo, u nas je to taky zaruceny a oblibeny recept, za me i pro tu rychlost:-). Pekny vecer. M.
Danka
Budu muset jogurtový koláč vyzkoušet, momentálně ujíždím na mrkvovém. Krásné fotky Marci, hezký večer D.
M.
Mrkvovy – chápu:-), dekuji a hezky vecer. M.
Lucie
Marci, tvůj recept používám od loňského léta a v podstatě jiný už nehledám. Dávám kyselejší ovoce, rybíz, josty nebo ostružiny. Sladká posypka pak s ovocem krásně kontrastuje. Zásoby z loňska už ale došly, tak se těším, až něco dozraje:-)
M.
Tak to me tesi, Luci, ja uz ovoce take kupuji, ale dočkáme se:-). Pekny den. M.
Anonymous
Marci, koláče vypadají báječně! A nové fotopropriety máš krásně nafocené! :)) posílám moc pozdravů
M.
Ja moooc dekuji:-). M.