nebo taky oběd.
Jde o velmi rychlý recept. Černou čočku jsem ochutnala teď nedávno poprvé a určitě se k ní vrátím.
Vaří se asi půl hodiny, nemusí se předem namáčet. Já si k ní orestovala kořenovou zeleninu (celer, mrkev, petržel a cibuli) s kořením (sůl, pepř, adžika, kurkuma). Moc jsem si pochutnala.
Více informací kopíruji odsud:
Černá čočka patří mezi oblíbené potraviny. Na 100 g má dvojnásobné množství bílkovin (24 g) než třeba tofu (10 g), spoustu vlákniny a její černý pigment obsahuje anthocyaniny, které se nacházejí ve velké míře v bobulovém ovoci (například v borůvkách a ostružinách). Je také dobrým zdrojem vitamínů B a minerálů (například železa a hořčíku).
Anthocyaniny, jsou antioxidanty, které chrání buňky před volnými radikály a hrají významnou roli v prevenci kardiovaskulárních onemocnění a některých druhů rakoviny a před stárnutím obecně.
Bílkoviny jsou důležité pro růst a obnovu organismu, vláknina snižuje cholesterol a vyrovnává hladinu cukru v krvi, čímž zamezuje výkyvům glykémie po jídle. Je také efektivní v předcházení zácpy a její dostatečná konzumace pomáhá předcházet kardiovaskulárním onemocněním.
A co vy? Patří do vašeho jídelníčku?
Mějte se.
Stáňa
Já černou čočku mám doma z nějakého Brandnooz boxu a pořád přemýšlím, co s ní… Nejsem úplně bezmasová, tak nevím, jestli by mne jen se zeleninou (kterou mám raději studenou než teplou) uspokojila. A manžel by si taky z bezmasé večeře nebyl úplně nadšený. Tak budu ještě pátrat dál, jestli nenajdu jiný recept.
Nicméně tvé fotky vypadají lákavě – umíš to krásně nafott.
M.
Dekuju, Stano, ja se bez masa obejdu a miluju prave grilovanou zeleninu, dusenou, syrovou, na všechny zpusoby:-). Urcite něco najdes a urcite to pujde zkombinovat i s masem:-). M.
Dáša F.
Marcel, ještě nikdy jsem z ní nevařila. ale už jsme o ní slyšela. Asi se po ní podívám, na talíři vypadá velice zajímavě. Hned bych ochutnala.
Přeji krásný večer. D.
M.
Diky, Daso, verim, ze bude chutnat:-). M.
Helena
Marcelko, černou čočku vařím moc ráda, většinou jako přílohu k rybě nebo obědový salát se zeleninou. Mňam! Ráda vyzkouším i tvůj recept!
Měj hezký večer, Helena
M.
Dekuji, Helenko, ja zase rada zkusim ten salat:-). M.
Jindra
Černou čočku mám moc ráda, Marci, a nejraději právě s pečenou nebo grilovanou zeleninou. No a výčet všech pozitivních vlastností černé čočky, hovoří za vše.
Jindra
M.
Presne tak, hezky den, Jindrisko. M.
Monika
Červenú šošovicu poznám, tú varím pravidelne, čiernu som zatiaľ neskúsila, ale zrejme najvyšší čas to napraviť. S grilovanou alebo pečenou zeleninkou to bude úplne super. Vďaka za tip na dobrú večeru :-).
M.
Rado se stalo, Moni:-). Pekny den. M.