Znáte ty špendlíky, co rostou u silnic, žluté nebo červené? Už je jejich čas. A protože v sousední ulici rostou a je to prostor veřejný, navíc málo frekventovaný, myslím tím motoristy, tak jsem si jich pár natrhala.
Jsou dobré i jen tak, ale já ještě udělala marmeládu a upekla bublaninu.
Recept na bublaninu:
- 2 vejce
- 1,5 hrnku polohrubé mouky nebo namíchat se špaldovou
- 1/2 hrnku třtinového cukru
- 1/2 hrnku oleje
- 1 prášek do pečiva
- 250 ml šlehačky ke šlehání
- ovoce podle chuti
- Vajíčko promícháme s cukrem, přidáme olej, zamícháme. Přisypeme prosátou mouka s kypřícím práškem. Nakonec přidáme šlehačku. Do vymazané a vysypané formy těsto nalijeme, posypeme ovocem a dáme péct.
Bublanina je výborná, hezky vláčná. Kdo jste zvyklí na vyšší dávky cukru, množství zdvojnásobte. Špendlíky jí dodaly nakyslou chuť, to my rádi:-).
Marmeláda
Tu já dělám v podstatě stále stejně. Tentokrát byly poměry následující:
800 g ovoce /již bez pecek/
lžíce vody
200 g třtinového cukru
8 g přírodního pektinu
šťáva z půlky citrónu
Ovoce jsem dala do hrnce se lžící vody. Špendlíky záhy pustily dost šťávy. Povařila jsem cca 5 minut, rozmixovala a přidala cukr smíchaný s pektinem a citronovou šťávu. Vařila jsem ještě asi 2-3 minuty. Ještě horké jsem nabrala do skleniček a otočila víčkem vzhůru.
Z tohoto množství mám 4 menší skleničky.
Už jsem marmelády neplánovala, ale poté, co mi dvě zkysly, se budou hodit. Neumím ty WECKovky asi správně zadělávat:-(. Některé ano, některé netěsní. Nějaký fígl by nebyl?
Mějte se krásně.
Jana
Marcelko, samé dobrůtky jsi připravila a vše krásně nafotila.
Měj se hezky, Jana
M.
Jani, moc dekuji, hezkou nedeli. M.
Stáňa
My máme na chalupě špendlíky červené, taky jsem z nic dělala marmeládu (loni tedy – letos neurodily skoro nic). Protože jdou hrozně mizerně od pecek, tak jsem se nechala podusit s trochou vody a pak propasírovala přes cedník. Bylo to výrazně rychlejší než odpeckování.
Ty skleničky na gumičku vypadjí úžasně, ale já jim tak úplně nevěřím a dávám přednost skleničkám od tatarky a jogurtů, které nejsou tak fotogenické, ale když je krátce zastrerilizuji, tak vydrží několik let :-).
A opět mi to nedá a musím pochválit, jak krásně to máš nafocené …
M.
Stano, moc dekuji za chvalu.
Ty obyc sklenicky drzi, v tech take nemco mam, ale ja si puvodne myslela, ze ta stara klasika s gumou nejen lepe vypada, ale z ebude i lepe fungovat, nejak to neumim. Tato sklenicka je Ikea.
Ty zlute spendliky mi sly od pecky snadno, byla to rychlovka:-).
Peknou nedeli. M.
Hana
Vypada to vse naramne!
M.
Dekuji:-). M.
Helena
Mívali jsem je na zahradě u babičky a miluji je, prostě chuť dětství…
Bublanina i marmeláda vypadají skvostně, Marcelko!
Měj hezký den! Helena
M.
Helenko, dekuji, u nas prave rostou hodne u cest. Pekny vecer. M.
Veronika P.
Špendlíky mám ráda, ale nikde poblíž je tu nemáme (nebo o nich nevím). Přidávám se k pochvalám fotek, je to vážně nádhera, jsi moc šikovná!
V.
M.
Dekuji moc, u nas jich mame dost a blizko, to je fajn:-). M.