Marmelády…

jeden z cílů naší návštěvy v Srní.

Možná víte, že Srní je jediným místem, kde si můžete koupit známé marmelády Blanky Milfaitové, jejíž marmošky vyhrály mnoho cen a řadí se mezi nejlepší na světě. I já jsem je chtěla okusit. Vystála jsem si frontu a nakoupila marmelády i pro sousedy:-).

Vrtalo mi hlavou, v čem mohou být právě tyto marmelády lepší než jiné. Ano, kvalitní a poctivé suroviny, ale nedokázala jsem si tu chuť představit.

Zároveň jsem nakoupila marmelády i u konkurence – v Hospůdce U Štěpána. O té se tu ještě brzy zmíním. Také slibovala kvalitu, tak jsem ráda vyzkoušela obě.

DSC_0547_7

 

DSC_0549_8

 

DSC_0553_8

 

DSC_0552_8

Nebudu vás napínat. Marmelády Blanky Milfaitové jsou bezkonkurenčně nejlepší marmelády, co znám. To prostě musíte zažít a vyzkoušet – tu chuť, cítit tu vůni, nemluvě o designu. I můj manžel, který marmelády normálně nejí, uznal, že jsou výborné. Tedy zatím jsme načali malinovou, čeká na nás ještě višňová a jahodová  s mátou.

DSC_0007_13

 

DSC_0002_13

 

 

DSC_0003_13

 

 

DSC_0010_13

 

DSC_0013_13

Malinová marmeláda od Štěpána není špatná, ale už konzistencí, barvou a hlavně v chuti zaznamenáte rozdíl, takže ty já si nechám na cukroví a ty od Blanky bych jedla samotné lžičkou:-).

DSC_0017_12

 

Koupila jsem si i pektin s tím, že se sama o mé první marmelády pokusím taky. Jsem zvědavá, kdy najdu odvahu a od plánu přejdu k realizaci:-).

A co vy? Znáte tyto marmelády? Co na ně říkáte?

podpis_V1

32 Comments

  1. Anonymous

    Dobré ránko, vzhledem k tomu, že Srní je od nás opravdu kousek, občas do cukrárny k Blance Milfaitové zavítám. Marmelády má výborné, to je pravda. Nechápu ale proč má takto natažené ceny. Doma si uděláte stejnou. Chce to jen hoodně ovoce vyzrálého – podotýkám, a k tomu jen Dr. Oetker želírovací cukr s pektinem. Zaručeně budete mít marmeládu stejnou jako ona a ještě k tomu budete na sebe pyšná a celá rodina se bude olizovat. Dělám takto třešnové, červ. rybíz, černý rybíz, višně atd. Zkuste to a budete určitě spokojená. Krásný den

    • M.

      Moc dekuji, bez zelirovaciho cukru Dr. Oetker by to neslo? Ja myslela, ze pektin by stacil. No jsem zacatecnik, zatim sbiram odvahu a rady, jak na to, takze diky moc. Pekny den. M.

  2. Anonymous

    Dělám všechny možné kombinace. Používám jen pektin, cukr a citrónovou šťávu – to na zželírování. A samozřejmě jen to nejlepší české ovoce.
    Pa pa M.

  3. Nina K.

    Dobré ráno Marcelko, krásnou dovolenou jste měli, Šumava je nádherná. O marmeládách Blanky M. jsem slyšela, ale neochutnala, tak trošku závidím.. Já jsem v přípravě marmelády také začátečník, dělala jsem asi 3x. Babička roky nedá dopustit na Gelfix dr. Oetkera 2:1 (těch poměrů je víc druhů, ona má nejradši tento) a marmelády má skvělé. Nevaří tak dlouho jako je v návodu – to pak ovoce ztratí barvu, ale až je to husté prostě.. No lehce se to řekne, já dělala vloni meruňkový džem a vařit jsem přestala moc brzo, takže byla dost tekutá, ale snědla se hned a dobrá byla taky. Někdo taky už nezavařuje v hrnci ty skleničky potom, ale ihned po naplnění skleniček horkou marmeládou je otočí dnem vzůru a oni chytnou.. Je tolik možností, určitě se do toho pusťte a ono vám to ukáže (to říká moje babička :-)).
    Mějte se moc hezky. Zdraví Nina

    • M.

      Nino, dekuji, primo u pi Milfaitove mi doporucili strcit na 30 min do trouby. To “otaceni” jsem videla u mamky. Asi to chce nebat se a zkusit:-). Pekny den. M.

  4. Anonymous

    Milá Marcelka, mám 63 rokov a verte, že džemov som v mojom živote navarila kilogramy.Mne sa osvedčil spôsob ovocie a cukor, trochu kys.citrónovej, variť po troche, kým sa nerobí cestička, naliať do pohára, zatvorit viečkom a otočiť hore dnom.Keď sa dáva želir.cukor, tak džem je podľa mňa na rýchlu konzumáciu.Tvorí sa tam taká tekutina, ktorá v pravom džeme nemá čo robiť.Príprava na varenie džemu marhuľového je zdĺhavá, lebo ja marhule blanšírujem, lúpem, potom rozmicujem, pridám cukor a varím.Môj zať hovorí, že lepsí džem nejedol. Papa Aňa

    • M.

      Ano, dekuji mnohokrat, to je tedy dlouha praxe a bohata zkusenost. Jsem rada, ze zelirovaci cukr tam nemusi. Ja se snad do te marmelady pustim:-). A otevrte si obchod, pokud jsou Vase marmosky tak vyborne, lide vam utrhaji ruce, alespon tak to na me pusobilo u pi Milfaitove:-). Pekny den. M.

    • Aňo, já používám cukr + gelfix od Dr. Oetkera a nikdy se mi v džemu tekutina netvořila a džemy spolehlivě vydrží celý rok (pravda neotáčím na víčka, ale dávám sterilizovat). Ale mám zkušenost jen s rybízem a višněmi, meruňky, maliny a jahody jsou na chalupě na Vysočině, kam navíc jezdím jen na víkendy (a ne úplně každý) nedostižný sen (a to meruňkovou marmeládu miluju).

  5. No vypadají naprosto skvěle! Mňam! Já jsem po loňské rybízové, které mám ještě pár sklenic v lednici, letos vyzkoušela jahodovou a musím říct, že lepší jsem nejedla 😀 Ne, že bych se chtěla nějak chválit, ale na první pokus velmi dobrý výkon, už mám asi jen na jednu palačinku 😀 Bohužel, bylo jí tolik, že jí nakonec bylo málo 😀

    • M.

      Zuzko, rozumim a tleskam zaroven, ze se tak zadarilo:-). Ja je ted jim k snidani, svacine i veceri;-). Chapu tedy, ze i hodne muze byt malo;-). M.

  6. ja marmeládam hovorím lekvár…už dlho a varím ho poctivo, ako ma učila babka. Iba ovocie a cukor. A variť v malých množstvách, kým sa netvorí cestička. Potom to dávam teplé pod deku. A nikdy sa mi nepokazil a dobrý je aj po rokoch….želírovací cukor neuznávam…..riedke “marmelády” by u nás nešli…
    A ovocie nemixujem, ale meliem…nech sú tam kúsky ovocia…

    • M.

      Uzasne, jen zasnu, kolik je zpusobu a moznosti. Kousky ovoce ja rada, deti ale moc ne – zatim, doufam:-). Konzistence je mne vcelku jedno, ale spis mi jde o co nejmine chemie a co nejvice te opravdove ovocne chuti. Diky. Pekny den, Jani. M.

  7. Taky bych ty Blančiny marmelády chtěla jednou vyzkoušet, i když moc marmeládová nejsem. A na článek o hospůdce U Štěpána se těším. Jinak, rybíz má pektinu dost sám o sobě, ten stačí svařit jen s cukrem a citronovou šťávou, ale zato se musí mlít (to je pěknej vopruz:)). Ony se všechny marmelády dají dělat bez želírovacích cukrů, ale musí se strašně dlouho svářet (a míchat, samozřejmě), na což každý nemá čas/energii….

    • M.

      Dekuji za rady, mlit nemam ani na cem:-(, takze me asi ceka to michani a michani jineho ovoce, i kdyz zrovna rybiz teda muzu hodne… M.

    • M.

      Peto, koukala jsem na clanek, chtěla jsem napsat komentar, ale ja bohužel nemuzu vybrat nic z nabídky profilu a vlozit, takze kopiruji sem:
      Jsem rada, ze delat marmelady by nemusela byt takova veda a zaroven je mi lito, ze to k Blance mame tak daleko:-/. M.

  8. Marci, taky jsme od p. Milfajtové marmelády měli. Cena je teda dost vysoká, zůstaly nám ale aspoň krásné skleničky 🙂 Dobré byly, ale nijak nás nenadchly, myslím tím třeba k další koupi nebo ke koupi jiných druhů.
    Marmelády dělám několikátým rokem klasicky s želírovacím cukrem, vařím chvilku, mají krásnou barvu, jsou husté. Vydrží do jara, déle je nemáme, protože pak už jsou všechny snědené 🙂 Rybízovou romixuju a zrníčka pasíruju přes klasické sítko.
    Naše povidla (švestková a hrušková) peču jen s cukrem a kořením v troubě a jsou úplně báječná, recept jsem dávala loni na blog. Už teď se těším, až začnu péct ty letošní:-) Určitě vyzkoušej:-) papa L.

    • M.

      Luci, dekuji moc, hruskova povidla jsem snad nikdy nejedla:-). Trosku se divim, ze vas ty marmosky od BM nenadchly, i kdyz kazdy jsme jiny, to je jasny. Pokud si doma davate sve a taky tak dobre, pak je to jasny:-). Ted shanim opravdu domaci ovoce, ktere u nas na zahrade uz bohuzel neni, a jdu do toho:-). Hezky vecer. M.

  9. Marci, opravdu vypadají skvěle! Já je asi nikdy neokusím, protože mám tolik domácích, že koupit další by bylo šílenství. Ale slyšela jsem o nich a také design je skvělý. Měj se fajn Ivana

  10. Anonymous

    Zdravím Marcelko :-), určitě vyzkoušej domácí marmelády. Není na tom vůbec nic a v zavařování mi to přijde to nejjednodušší co je, samozřejmě si některé věci časem vychytáš, aby byly nej…, ale určitě i tak je budete milovat.
    Měj se fajn, Kája.
    PS: Taky bych chtěla ochutnat ty nejlepší marmelády od Blanky, abych mohla porovnat a vylepšovat ty svoje.

    • M.

      Kajo, dekuji. Ja tu dnes nacerpala v komentarich tolik rad a odvahy, ze se uz tesim, az se do nich pustim:-). Pekny vecer. M.

  11. Design moc pěkný, i když se nepochybně projeví na ceně (no jo – jsem tak trochu “skot” ;-). Kdybych měla cestu přes Srní, tak bych asi nákupu aspoň jedné neodolala – na ochutnání. Jako dárek nebo příležitostný mlsek taky super, ale na běžnou konzumaci mi to přijde už docela drahé – když si představím, že bych jí mazala palačinky k večeři pro tři lidi….

  12. Helena Davidová

    No, nádhera! Udělat dobrou marmeládu je prostě práce, dobře to vím, těch kupovaných jsem moc neochutnala, v rodině je prostě jakási tradice dělat si vlastní :o)
    Blanka je opravdu mistryně, má můj obdiv!
    Marcelko, měj hezký, sladký den. Helena

    • M.

      Helenko, moc dekuji a obdivuji, ze kupovane marmelady u vas temer neznate, to je super. Hezky vecer. M.

  13. Jsem ostuda, ale marmošky Blanky M. jsem ještě neochutnala, i když se na to chystám už velmi dlouho. Co se vleče, neuteče, že jo? A Šumavu mám moc ráda, jezdili jste tam, když byl Marťa mladší.

Komentář (email, ani další údaje nejsou povinné, pokud svůj komentář nevidíte, čeká na schválení, zařídím co nejdříve:-) )