Brokolicová polévka…

…rychlá a snadná večeře. A také zdravá:-).

Říká se, že zelené potraviny jsou ty nejzdravější. Minimálně právě ta barva ve mně tyto pocity vyvolává. Brokolice je košťálová zelenina, kterou vařenou až tak nemusím:-(, ale láká mě čerstvá, od pohledu. Jedla jsem z ní vynikající salát a také polévky, ty totiž můžu, i když jsou vařené:-).

Na internetu jsem vyhledala zajímavé informace, které dokládají tvrzení o prospěšnosti brokolice:

Brokolice je skutečná výživová bomba! Obsahuje velké množství draslíku, železa, fosforu i hořčíku, selen, zinek i síru. Má také vysoký obsah biotinu, vitamínů B9, B3, E, C a betakarotenu. Čím jsou růžičky tmavší, tím více provitamínů A i vitamínů z nich získáte. Není divu, že zlepšuje práci srdce, svalů i nervů, aktivizuje látkovou přeměnu, působí léčivě na žaludeční i dvanácterníkové vředy.

Brokolice je nejbohatším zdrojem sulforafanu. To je látka obsažena zejména v košťálové zelenině. Působí jako antioxidant a stimulátor přirozených enzymů. Ty mají na starosti detoxikaci organismu.

Zajímavých informací najdete na internetu mnoho. Stejně jako receptů s použitím brokolice. Dnes tu jeden mám: brokolicovou polévku se smetanou.

Ingredience:

1 střední cibule
1 hlavička brokolice
3 střední brambory
1 lžíce másla
vývar
sůl
pepř
smetana

Postup:

Na másle jsem krátce osmahla cibulku a přidala menší růžičky brokolice. Jemně jsem je orestovala a zalila vývarem, přidala nadrobno nakrájené brambory. Když brambory změkly, vše jsem rozmixovala a dochutila solí, pepřem a několika lžícemi smetany. Nezahušťovala jsem.

Podávala jsem s osmahlým pečivem.

 

 

Pěkný den.

 

20 Comments

  1. Marci, brokolicovou polévku znám, dělám ji trochu jinak a se sýrovo-krupicovými nočky. Je to mňamka. Hezkou neděli D.

  2. Marcelko, brokolicovou i pórkovou miluji, jenom jí doma jím sama a tak vařím v menším množství. :o) Ta tvoje vypadá báječně a i krásně nafocená.
    Přeji pohodovou neděli.

  3. V létě, v zimě, syrovou, mixovanou… kdykoli 🙂 Nejradši mám brokolici jen povařit celé velké kusy se solí a potom zapéct v míse se sýrem. To je paráda.

  4. Marcela, zbožňujem brokolicu na rôzne spôsoby a ani som nevedela aká je zdraviu prospešná. Polievka je výborná. Pekný deň Andrea

  5. Monika

    Marcelka, brokolicová je naša obľúbená,Ja zvyknem pridávať ešte tymián. Pekne si to naservírovala aj odfotila.

  6. Brokolici můžeme a to hodně. Já přidávám do této krémové polívky trochu strouhaného muškátového oříšku. Jinak dávám do zelen.polévky, povařené celé hlavičky sýrové omáčce na špagety nebo zapečené. My jí milujeme :-). Krásné léto, Kája.

    • M.

      Ja si na ni zvykam, nesmí byt moc dlouho varena, muskatovy orisek me napadl, tak priste zkusim, dekuji:-). M.

  7. Marci, mě jsi se do chuti trefila brokolicovou, dýňovou a pórkovou krémovou polévku miluju …. dělám jí podobně, jen místo šlehačky dávám zakysanou smetanu …. Marki

    • M.

      Mam to podobne:-), dnes jsem koupila další hlavicku brokolice, take sadbu, kde nechybi porek, a dyni mam uz v lednici par dni:-))). M.

Komentář (email, ani další údaje nejsou povinné, pokud svůj komentář nevidíte, čeká na schválení, zařídím co nejdříve:-) )