kousek od nás je moc hezký břeh s borovicemi , různými keři a hlavně šípky.
Když už to šlo, vydali jsme se s Baru právě na ně. Nesbírám je na čaj, ale kvůli dužině uvnitř. Věděli jste, že si ji můžete vymáčknout a konzumovat hned u keře? Já ne, vím to asi jen dva roky. Změklé šípky jsou nejlepší a už je jejich čas. I když vloni jsme trhali i po mrazu, některé “dojdou” později. Takže najdete-li vhodný plod, zmáčkněte tak, aby vylezla pouze dužina a ne semínka uvnitř, a konzumujte.
No a když už jsme tam byly, přinesla jsem si i nějaké větvičky domů. Doplnila dřišťálem, který má nádhernou podzimní barvu.
Krásné dny všem a hlavně to zdraví!!!
O šípku jsem to vůbec netušila 🙂 Je fajn, když je takhle kam jít a je to jenom “za rohem” … a Barunce už je lépe, tak to je super 🙂 Hezký den D.
Diky, ano, antibiotika dobrana. Huraaa:-). Hezky den. M.
Takové “mlsání” Barunce u keře po nemoci prospěje. 🙂 Já také nesbírám šípky na čaj, ale na dekoraci a na sirup. Vymáčknout dužninu jsem nezkoušela, nedráždí pak v krku ty sklovité chloupky ze šípku?
Ivanko, nevim, jake chloupky myslis, je to opravdu jen ta duzina viz. foto, jen vrsek sipku, bez tech seminek, takze je to v pohode:-). Sirup bude urcite moc zdravy. Pekny den. M.
Budu ty šípky muset ochutnat, než z nich udělám marmeládu 🙂
To urcite, sipkovou marmeládu tedy neznam:-). M.
Je výborná, dá se použít jak na palačinky, tak i pod maso jako základ omáčky. 🙂
Dekuji, zaklad pod maso zni bajecne, pekny den. M.
Dřišťál je velmi fotogenický. Škoda, že jsem ho ještě neobjevila někde poblíž, abych si ho mohla “uloupit” do vázy
Dristalu je u nas v okoli pomerne dost urcite i tam u vas nekde bude, treba v ramci parkove vysadby, ale nevydrzi moc dlouho, bohuzel:-(. M.