Víkendové dobroty

Tento víkend jsem po dlouhé době upekla ovocný koláč. Určitě ho znáte, z jogurtu. Rychlovka a navíc výborná. Letošní první. A pro jeho velký úspěch a rychlé snědení jsem dělala i druhý a pak ještě perník. Rozhodla jsem se totiž nekupovat tolik sladkého pečiva, ale raději ho doma péct – zdravěji, s menší dávkou cukru a tmavou moukou.

ovocný jogurtový koláč:

1 kelímek bílého jogurtu
1,5 kelímku polohrubé mouky (já špaldové)
1 prášek do pečiva
1/2 kelímku cukru (já třtinový a méně)
1 vajíčko
ovoce
drobenka

Vše smícháme, poklademe ovocem, posypeme drobenkou.

Já chci zkusit příště úplně bez cukru, protože zvolíte-li třeba chuťově výraznější ovoce, přebije chuť korpusu a vnímáte pouze to, jen jím nesmíte šetřit:-).

meruňkový:

 

 

 

ovocná směs:

 

 

 

Také jsem dělala prvně hráškové burgery. Opět dva dny po sobě, protože jsou vynikající. Dělávám je jako karbanátky s kaší, ale tentokrát jsem je zkusila dát do housky a to je možná ještě lepší varianta. Housky jsem předem opekla v sendvičovači, dala na ně kečup, sýr a zeleninu, co máme rádi, karbanátek a mňam.

recept na karbanátky:

200 g hrachu
sůl
2 brambory
olej
1 cibule
černý mletý pepř
1 lžíce majoránky
1 stroužek česneku
1 vejce
strouhanka

Hrách namočíme na několik hodin do vody. Potom ho ve stejné vodě uvaříme. /Já kupuji konzervu, tu nechám zahřát, vyvařit vodu, hotovo – je to mnohem rychlejší:-)./ V jiném hrnci si uvařím brambory. Hrách i brambory rozšťouchám. Poté přidám ostatní ingredience: osmahnutou cibuli, pepř, sůl, prolisovaný česnek, majoránku, vejce a tolik strouhanky, aby směs byla dostatečně hustá. Vytvoříte karbanátky, obalíte ve strouhance  a osmažíte.

Poměry ingrediencí dávám od oka, česneku obvykle více, ani majoránkou nešetřím.

Zatím jsem nezkoušela, ale chystám se vyzkoušet i podobné varianty z fazolí  anebo čočky.

 

 

Určitě jste si všimli nové dekorace. Jde o prkýnko od Jany z blogu Jane at home:-). Dlouho jsem se na ně chodila dívat, až jsem si udělala radost:-).

 

A teď už vám přeji hezký den.

20 Comments

  1. Veronika P.

    Marci, musím se přiznat, že ten Tvůj recept na ovocný koláč jsem si zamilovala, už jsem ho dělala několikrát, pokaždé s borůvkami, a je fakt skvělý! S tou ovocnou směsí vypadá taky moc dobře. Karbanátky zní zajímavě, píšu si a vyzkouším ;-). Prkýnko jsi vybrala moc pěkné!
    V.

    • M.

      Verco, tak to me moc tesi:-), boruvkovy je opravdu genialni, ale i toto ovoce, pokud vam nevadi trochu nakysla chut:-). At se zadari i s karbanátky:-). M.

  2. Jee, vypada to vsechno lakave, znacim si 🙂 K tomu kolaci se chci zeptat, od jak velkeho kelimku se to odvozuje? 150g? Ja kupuju jogurty zasadne pulkilove Hollandie, tak uz ani nevim, co je normalni velikost 😀 A ty burgery… ten hrach mate na mysli normalne takovy ten zeleny suseny? Muze to byt ze zluteho puleneho, co myslite? Mam ho radeji, lepe a rychleji se s nim pracuje, ale nevim, zda to pak neovlivni chut? Prkynko je pecka, tesim se, az u me v kuchyni dojde na tyhle radosti 🙂 Zdravim. M.

    • M.

      Jogurt – no je to v podstate jedno, protože i ostatní množství se odviji od veliksti kelimku, takze to vychazi, ale ja kupuji ne pulkilovky, spis ty vetsi mesni kelímky, jestli mi rozumíte:-). Třeba chocensky je mensi nez hollandia, podle me. Ale je to asi jedno. Z toho mensiho je toho pak méně a chce to o něco mensi formu. Blbe se to roztira, je to trochu lepive testo, ale sterkou to jde:-). Ja mam zkušenost jen s tim plechovkovym hrachem, domnivam se ale, ze je jedno, jaky použijete, pokud ho mate radi:-). At se to povede a chutna:-). M.

    • Pokud jde o množství jogurtu, tak na velký plech dávám 2 kelímky o obsahu 150 g (mám to nafocené na blogu, ale odkaz sem nejde vložit, tak jedině si to u mne nalistovat ;-)) Do koláčové formy určitě bude stačit jeden. Ostatně já kupuju taky půlkilovou Hollandii, takže to většinou odměřuji skleničkou podobného obsahu 😉

      • Dekuji za odpoved, ano, o to mi slo, kolik testa z toho nakonec bude. Obcas totiz netrefim formu a mam z toho pak takovou tenkou placku :-D…

  3. Marcelko, oba koláče vypadají skvěle, určitě vyzkouším. Burgry také nemusí být špatné, ale u nás by nesměli vědět, že je to z hrachu. :O)
    Přeji krásný večer.

    • M.

      Daso, verim, ze kolace potesi. Ony ty karbanátky nemaji typicky hrachovou chut, je tam to koreni, voni:-), ale chápu, ze to asi nebude pro každého. Dekuji a klidny vecer. M.

  4. Marci, jogurtový koláč je nej! Recept mám maličko jiný, ale v ničem zásadním se neliší. Karbenátky mě ale zaujaly moc, někdy je zkusím a budu čekat, ja zachutnají manželovi 🙂 K.

  5. Máš to jako vždycky nádherně vyfocené,
    Jogurtový koláč je můj nejoblíbenější 🙂 – dělám ho v sezńě postupně s meruňkami, rybízem, borůvkami a na podzim pak se švestkami.. Cukru dávám míň jen o chloupek, spíš s ním šetřím při servírování (necukruji vůbec).
    Na nějaký luštěninový burger se chystám taky, ale nějak pořád nestíhám

    • M.

      Moc dekuji, Stano, jo, u nas je to taky zaruceny a oblibeny recept, za me i pro tu rychlost:-). Pekny vecer. M.

  6. Budu muset jogurtový koláč vyzkoušet, momentálně ujíždím na mrkvovém. Krásné fotky Marci, hezký večer D.

  7. Marci, tvůj recept používám od loňského léta a v podstatě jiný už nehledám. Dávám kyselejší ovoce, rybíz, josty nebo ostružiny. Sladká posypka pak s ovocem krásně kontrastuje. Zásoby z loňska už ale došly, tak se těším, až něco dozraje:-)

  8. Anonymous

    Marci, koláče vypadají báječně! A nové fotopropriety máš krásně nafocené! :)) posílám moc pozdravů

Leave a Reply to AnonymousCancel reply