Večeře z černé čočky…

nebo taky oběd.

Jde o velmi rychlý recept. Černou čočku jsem ochutnala teď nedávno poprvé a určitě se k ní vrátím.

Vaří se asi půl hodiny, nemusí se předem namáčet. Já si k ní orestovala kořenovou zeleninu (celer, mrkev, petržel a cibuli) s kořením (sůl, pepř, adžika, kurkuma). Moc jsem si pochutnala.

Více informací kopíruji odsud:

Černá čočka patří mezi oblíbené potraviny. Na 100 g má dvojnásobné množství bílkovin (24 g) než třeba tofu (10 g), spoustu vlákniny a její černý pigment obsahuje anthocyaniny, které se nacházejí ve velké míře v bobulovém ovoci (například v borůvkách a ostružinách). Je také dobrým zdrojem vitamínů B a minerálů (například železa a hořčíku).

Anthocyaniny, jsou antioxidanty, které  chrání buňky před volnými radikály a hrají významnou roli v prevenci kardiovaskulárních onemocnění a některých druhů rakoviny a před stárnutím obecně.

Bílkoviny jsou důležité pro růst a obnovu organismu, vláknina snižuje cholesterol a vyrovnává hladinu cukru v krvi, čímž zamezuje výkyvům glykémie po jídle. Je také efektivní v předcházení zácpy a její dostatečná konzumace pomáhá předcházet kardiovaskulárním onemocněním.

A co vy? Patří do vašeho jídelníčku?

Mějte se.

10 Comments

  1. Já černou čočku mám doma z nějakého Brandnooz boxu a pořád přemýšlím, co s ní… Nejsem úplně bezmasová, tak nevím, jestli by mne jen se zeleninou (kterou mám raději studenou než teplou) uspokojila. A manžel by si taky z bezmasé večeře nebyl úplně nadšený. Tak budu ještě pátrat dál, jestli nenajdu jiný recept.
    Nicméně tvé fotky vypadají lákavě – umíš to krásně nafott.

    • M.

      Dekuju, Stano, ja se bez masa obejdu a miluju prave grilovanou zeleninu, dusenou, syrovou, na všechny zpusoby:-). Urcite něco najdes a urcite to pujde zkombinovat i s masem:-). M.

  2. Marcel, ještě nikdy jsem z ní nevařila. ale už jsme o ní slyšela. Asi se po ní podívám, na talíři vypadá velice zajímavě. Hned bych ochutnala.
    Přeji krásný večer. D.

  3. Helena

    Marcelko, černou čočku vařím moc ráda, většinou jako přílohu k rybě nebo obědový salát se zeleninou. Mňam! Ráda vyzkouším i tvůj recept!
    Měj hezký večer, Helena

  4. Černou čočku mám moc ráda, Marci, a nejraději právě s pečenou nebo grilovanou zeleninou. No a výčet všech pozitivních vlastností černé čočky, hovoří za vše.
    Jindra

  5. Červenú šošovicu poznám, tú varím pravidelne, čiernu som zatiaľ neskúsila, ale zrejme najvyšší čas to napraviť. S grilovanou alebo pečenou zeleninkou to bude úplne super. Vďaka za tip na dobrú večeru :-).

Leave a Reply to M.Cancel reply