Švestkový koláč podle Maškrtnice

V pátek jsem zcela náhodně narazila na rychlý švestkový koláč podle Maškrtnice, kuk na její stránky sem.

Postup je tak snadný a koláč tak dobrý, že vám recept dám i sem, hlavně kvůli mně:-). Období švestek je v plném proudu, třeba se bude hodit i vám.

Postup jsem zkopírovala přímo z IG účtu autorky:

1 vejce
100 g tmavého cukru
90 g mletého máku
70 g oleje
200 g libovolného mléka
-> smíchat
210 g polohrubé mouky (nebo klidně celozrnné, ale pšenice)
6 g kyp. prášku
1 g soli
1/4 lžičky skořice nebo vanilky

Přimíchat, vylít do pekáčku (ideál jako na buchty, 37×24 nebo tak něco) nebo koláčové formy (ta moje je trochu malá, 25cm, tak je to dnes spíš makovec), poklást hustě švestkami a pocukrovat dalším cukrem (taky hnědým krystal) – na švestkách udělá sirup, na těstu křupavost. Péct cca 30 min na 180 a běžet!

Děkuji takto autorce za skvělý recept. Máku jsem tolik neměla, ale ničemu to nevadilo.

Hezký den.

10 Comments

  1. Marcelko, máš to krásně nafocené. Já nijak moc nemiluju mák, tak nevím, jestli ho zkusím. Ostatně, se švestkami je to u nás letos mizérie – měli jsme jich hodně, ale na Vysočině letos dost pršelo, takže nám jich hodně zplesnivělo a část taky dorazily nájezdy sršňů. Zatím jsme udělali pár skleniček povidel. Na koláč možná natrhám u sousedů příští týden.

    • M.

      Povidla bych urcite brala, my tech svestek meli docela dost, ale zase jsem je nikdy nedelala a uz z marmelad mam spatnou zkusenost, ze se mi ve sklenickach kazi:-(. Jinak myslim, ze i bez maku by to jit mohlo:-). Dekuji. M.

      • Nám se povidla nikdy nezkazila. Je tedy fakt, že všechny džemy i ta povidla sterilizuju normálně v hrnci (ne jen překlopením na víčko). A z loňské asi 50 marmelád chytla plíseň jen jedna, která nebyla pořádně zavřené (víčko bylo zašroubované přes závit). Asi mám kliku 😀

  2. Marcelko, vypadá skvostně! Ráda vyzkouším, k září prostě švestkový koláč patří!
    Měj příjemný den, Helena

Leave a Reply to M. Cancel reply