Špaldová mouka

Věděli jste, že špaldová pšenice se pěstovala již před 8000 lety v Egyptě? Já ne. Vyčetla jsem na netu.

Asi většina ví, že špaldová mouka obecně je zdravější než mouka bílá. Ta bílá vzniká rozemletím pouze části zrna bez jeho “obalu”. No a právě tam je nejvíce vitamínů, vlákniny a minerálních látek. Mouka namletá z celých zrn špaldy naopak všechny tyto přednosti má. Není tak šlechtěná, tudíž je i menším alergenem.

Já jsem před mnoha lety chtěla žít zdravěji, zbavit se častých rým a nachlazení. Tehdy jsem, mimo jiné, z veliké části omezila bílou mouku, pečivo a výrobky zní a začala ji nahrazovat moukami jinými – žitnou, pohankovou i špaldovou. Snažím se o to pořád, i když možná ne tak důsledně jako dříve, nicméně tmavé mouky mají u nás své stále místo.

Když mi teď nedávno došla hladká a já už měla většinu ingrediencí na švestkové knedlíky v míse, sáhla jsem právě po špaldové. To bylo prvně a netušila jsem, jak to dopadne, zda to děti budou jíst. Z 250 g mouky jsem dala asi 40 g špaldové a nikdo nic nepoznal, chutnaly výborně. Pro mě je to další objev, že hladkou mouku mohu nahradit i zde. Možná i ve vyšším poměru.

dsc_0822

 

dsc_0824

 

dsc_0825

Další recept z poslední doby je na domácí housky. Okoukala jsem ho u Radky na blogu Kouzlo mého domova, najdete tam i recept. Já si ho ale trošku upravila a nahradila jsem část hladké mouky špaldovou, sypala jsem slunečnicovými semínky a solí. Housky byly moc dobré, nejlepší jsou první den, druhý už o něco tužší, ale nezbylo jich zase tolik:-).

dsc_0716

 

dsc_0703

 

dsc_0723

 

dsc_0713

My je máme nejraději s Lučinou:

dsc_0711

 

dsc_0709

Obecně si myslím, že i když člověka špaldové výrobky třeba právě hned neosloví, chuť může být jiná, dá se na ni zvyknout. A co vy? Používáte také špaldovou mouku?

PS: Zároveň tu chci hromadně poděkovat za všechny vaše upřímné názory a komentáře ke včerejšímu článku. Nechci tam zasahovat svými odpověďmi, lépe se pak orientuji ve jménech a účastnících soutěže:-), ale ještě se tu určitě vyjádřím:-).

Mějte se krásně a buďte zdraví:-).

podpis_V1

20 Comments

  1. Marci, moc hezký příspěvek a ty fotky! Housky jsem zkoušela poprvé 2x na jaře, zaprášilo se po nich i když byly z bílé mouky 🙂 K těm zdravějším moukám se nemůžu dopracovat. Před lety jsem z nich pekla i cukroví a koláče, ale zase jsme sklouzla zpátky k mouce bílé. Ale začne “pečící” sezóna, tak s tím snad něco udělám 🙂 Hezký den D.

  2. Marci, krásné fotky! No a mouka? Převažuje klasická bílá. Ale snažím se do některých koláčů propašovat špaldovku. Z čistě pohankové jsem dělala makovník a byla skvělá. 🙂 L.

  3. Anonymous

    Jojo, mouka, to je věda 🙂 Špaldovou používám stále častěji… hodně jsem se o mouce a nejen o ní dočetla ve skvělé knížce ” Česká strava lidová” od Marie Úlehlové-Tilschové. Ta knížka je stará 72 let! a už tehdy tato dáma psala o stravě to, co se dneska s velikým údivem objevuje… doporučuji 🙂 Daniela

    • M.

      Danielo, moc dekuji, zkusim zapatrat. Myslim obecne, ze dnesni, ted tak popularni, metody stravovani urcite vychazi ze zkusenosti nasich predku. Tato knizka je toho jen dukazem:-). Hezky vecer. M.

  4. Hezké fotky. Já špaldovou mouku zatím nevyzkoušela. A domácí pečivo taky ne – to mám zatím v kategorii “chci vyzkoušet”

    • M.

      Stano, dekuji, no a at se z te kategorie tedy brzy presunou do jine – treba “odkzkouseno a dobre”;-). M.

  5. Helena Davidová

    Marcelko, taky ji občas někam trochu propašuju. Moc děkuji za info z její historie a chválím jak houstičky tak ty knedlíky.
    Přeji hezký den, Helena

  6. Marci, psala jsem včera, ale asi jsem to nepotvrdila:-( Fotečky opět krásné, radost pohledět:-)
    A mouky? U nás hlavně bílá, ale i špaldovku občas někam propašuju. Z čistě pohankové jsem pekla makovník a byl super. L.

    • M.

      Luci, byli jsme na par dni pryc, takze jsem mela trochu zpozdeni s reakcemi:-(, snad uz to bude ok. A moc dekuji za slova chvaly a komentare;-). M.

  7. Ty jo, tady se kuchtilo! Kdysi jsem taky recepty fotila na blog, dneska už na to nemám čas, tak se jen kochám. I když včera jsem pekla jablečný koláč s ořechama, kdyby zbyl a zbylo mi kousek času, tak přidám recept. Není sice ani rychlý ani levný, ale strááášně dobrý a u nás s příchodem podzimu oblíbený.

    • M.

      Hmmm, tak to zni bajecne. Sice tedy casove narocne veci jdou ted trochu mimo me, ale treba se necham zlakat:-). M.

  8. Marci, jiným než bílým moukám se v kuchyni nebráním, proto moc děkuji za recept, houstičky vypadají skvěle …. Marki

Leave a Reply