Skořicoví šneci aneb 2x kynuté těsto

Už jsem tu psala, že jsme si doma v poslední době oblíbili kynuté těsto, které mám od mamky. Zkouším stále různé varianty. Poslední byly skořicoví šneci.

Těsto dělám v pekárně. Naházím ingredience do nádoby během 5 minut, poté čekám, až pekárna dílo dokoná. Vytvořit šneky už není tak složité, ani časově.

Těsto – ingredience:

50 dkg hladké mouky /já půlku hladké špaldové/
7 dkg třtinového cukru
2dcl mléka raději asi 180ml
2 vejce
2.5 dkg kvasnic
citronová kůra
sůl-špetka
8 dkg tuku – já másla
vanilkový cukr
olej – cca 1 lžíce

Těsto vyválím na tloušťku cca 3-4 mm a pomažu změklým máslem. Chce ho nechat povolit dostatečně dlouho! Klidně 2 hodiny předem. Posypete skořicovým cukrem, nemusíte šetřit. Rádýlkem uděláte pruhy cca 2-3 cm široké a pak z nich tvoříte takové vrtulky/vruty (viz. foto), a ty pak stočíte do klubíčka. Hotovo. Pečete, dokud nezezlátnou.

Postup v obrázcích:

 

 

 

A hotové:

 

 

 

 

Z výše uvedeného množství těsta já dělám obvykle dvě věci. Většinou jde o buchtičky s krémem a aby jich nebylo tolik, využiju druhou část těsta jinak. Třeba na šneky. Jednou jsem ale zkusila i verzi naslano.

Udělala jsem silnější těsto, dala do formy a navrch potřela jemně kečupem a nadrobno nakrájenou zeleninou, šunkou, co byla doma. Můžete okořenit tím, co máte rádi. Dala jsem zapéct se sýrem. Taky chutnalo. K vínku ideální.

 

 

 

 

 

Hezký den.

12 Comments

  1. Dekuju za tip, rada vyzkousim! Na sneky jezdivam totiz zatim jen do Ikea :-D… Jeste se chci zeptat: do te pekarny se to hazi v nejakem zasedacim poradku? A na ktery program to pak kyne? Ja mam program Testo, trva hodinu a pul. To je ono? 😉 Dekuji!

    • M.

      Rado se stalo:-). Ja hazim do pekarny v podstate v poradi, v jakem je psany recept. Mam nemeckou pekarnu, tam je primo testo kynute,ale trva hodku a pul, tak to bude asi ono:-). At se povede. M.

  2. Oboje vypadá moc dobře, víc by mne ale lákala slaná varianta (nejsem moc na skořici). Já kynuté v podstatě nedělám – nemám pekárnu a jsem líná vytahovat robota s hnětačem (a míchat ručně samozřejmě taky ;-))

  3. Výborné tipy ako z jedného cesta urobiť viacej druhov pečiva. Na kysnuté ceste využívam tiež pekáreň. Ušetrí to noazaj kopu času . Marcelka, prajem pekný začiatok školského roka.

  4. Helena

    Marcelko, co mi to děláš! Skořicoví šneci – moje absolutní slabost. Sladkého mi stačí kousíček, nikoli však jeden skořicový šnek!!!
    A ta slaná varianta, ta vypadá taky výborně!
    Moc tě zdravím, Helena

  5. Tak na šneky mám velikou chuť! Pekárnu nemám, tak se trošku víc nadřu, ale nevadí, vyzkouším hned po dovolené! 🙂 začínají se mi nějak kupit recepty 😀

  6. Poté co se vždy koukám na ty tvé krásné fotky u receptů, které máš nádherně vymazlené tak hned mě chytne chut si to taky tak krásně připravit 🙂

Leave a Reply to M.Cancel reply