Prázdninové vaření a pečení

Na prázdninách a  létu nenajdu až tak mnoho negativního. Jednou věcí pro mě ne tak příjemnou je vaření. Vařím téměř denně, peču také častěji. Není to mé hobby a trávit dvě hodiny v kuchyni vařením a chystáním oběda, který se za deset patnáct minut sní, víc jak jednou týdně mě skutečně nenaplňuje. I proto hledám recepty snadné a rychlé na přípravu.

Na jednom IG profilu /jméno teď bohužel nevzpomenu/ jsem objevila pečené brambory. Jistě, receptů na ně je mraky, není to nic převratného a já je miluju asi na všechny způsoby.

Takže tento týden takto:

uvařit brambory ve slupce
poté mírně zmáčknout, aby praskly
okořenit – sůl, pepř
potřít olivovým olejem, kam dáte stroužek drceného česneku, čerstvé bylinky, případně jiné koření, citronovou kůru
posypat sýrem

já ještě přidala nakrájenou cibuli, trochu másla a na některé brambory jsem dala plátky slaniny, zapéct v troubě dozlatova

VÝBORNÉ to bylo!

 

 

 

Udělala jsem k tomu dip ze zakysané smetany, stroužku česneku, soli, pepře a pažitky.

Kynuté koláče – další recept, zcela neplánovaný, když mi zbylo těsto z dukátových buchtiček.

Kynuté těsto je pro mě trochu zakleté. Používám pekárnu, přesto se ne vždy povede, tentokrát ale na výbornou.

50 dkg hladké mouky /já půlku hladké špaldové/
7 dkg třtinového cukru
2dcl mléka raději asi 180ml
2 vejce
2.5 dkg kvasnic
citronová kůra
sůl-špetka
8 dkg tuku – já másla
vanilkový cukr
olej – cca 1 lžíce

Těsto udělala pekárna. Poté jsem ho vyválela a vykrajovala kolečka, druhou části sklenice – dnem – jsem dělala důlky a ty plnila  jablečnou přesnídávkou, jinou náplň jsem neměla, netušila jsem, že mi těsto zbyde, tak jsem jednala rychle a bylo to fat dobré, navrch nějaké ovoce – meruňky  a maliny jsou ideální. Už se těším na rybíz. Potřít máslem a posypat drobenkou. Péct dozlatova.

Koláče skutečně zmizely během pár minut. Děti chválily, manžel chválil a i já uznávám, ač sebe tak často nechválím:-), že se opravdu povedly.

 

 

 

 

 

 

 

Také jsem jedno ráno nadšeně dělala dětem palačinky se zmrzlinou a jahodovým přelivem. Načančala jsem to, děti vyjedly zmrzlinu a zbytek je moc nezajímal. Ne vše se holt setká s nadšením, které by alespoň zdánlivě odpovídalo času a energii tomu vynaložené:-).

 

 

 

Pěkné dny.

14 Comments

  1. Veronika P.

    S vařením to mám stejně, stále si k hrncům a pánvím hledám cestu, musím vařit skoro každý den a nebaví mě to. Vnímám to stejně jak píšeš, člověk se s tím hodiny pleská a za chvilku může začít znova… Navíc starší dcera není zrovna vděčný strávník (i když se to lepší), takže kolikrát, když zůstane mé dílo nedoceněno, bych mlátila hlavou o zeď ;-). Díky moc za recepty, vypadá to všechno super…
    V.

    • M.

      Dekuji, Veru, preju pevne nervy, i u nas se nekdy deti na jidlo jen podivaji se slovy, ze tohle neji. To taky pak soptim:-). Mej se. M.

  2. Helena

    Marcelko, koláčky máš jako malované! Byly nepochybně hned pryč! Skvostně vypadají i ty brambory, mňam!
    Měj hezký den, Helena

  3. Ilona

    Marcelko, přesně !
    Známe to asi každá z nás!
    Hlavně v létě se mi nechce celé dopoledne trávit v kuchyni, ale děti jíst musí, takže vymýšlím chutné rychlovky .
    Ty tvoje brambory, musím vyzkoušet !
    A koláčky a palačinku máš výstavní, že i když jsem po O slintám tu na klávesnici 😉
    Krásné léto !

  4. Ty pokrmy na fotkách rozhodně nevypadají, že je připravuje někdo . kdo nerad vaří 🙂 ….ty koláčky!!! – áááách!!! Ivana

    • M.

      Dekuji, Ivanko, no alepson ze se tak tvari:-). Ale ty kolace mely takovy upsech, ze jsem je druhy den dělala znovu a docela rada:-). M.

  5. Anonymous

    K vaření se denně doslova dokopávám a mám před sebou měsíc, kdy se tomu nevyhnu ani omylem. Koláčky vypadají krásně. Přesnídávku by mě tam nenapadlo dát 🙂 Tvé palačinky by u nás dopadly výborně, i talíř by byl vylízaný :-)) Hezký večer Marci, D.

    • M.

      Tak to drzim pesticky, myslim, ze je nas ted v tom vic:-). Presnidavka byl kdysi napad babicky, takze aplikuji tez, nekdy:). Hezke dny. M.

  6. Všechno je úžasně nafocené a všechno bylo určitě dobré. Ty brambory si budu (doufám) pamatovat a někdy je udělám. Já s vařením hodně “zvlčila”, co jsme s manželem sami – většinou už se večer spokojíme s něčím studeným (včera jsme měli chleba se šunkou a paprikou a dneska houbovou smaženici – musíme dojíst loňské zásoby ;-)).
    Opravdu obdivuji to nafocení – já při nandavání na talíř většinou fotit zapomenu a nebo to fotím tak narychlo, že jsou ty fotky dost děsné (mj. i proto, že nedám zejména u teplých jídel dost času nějakému slušnému naaranžování, aby mi to na talíři nevystydlo :-D)
    Hezký den

    • M.

      Chapu, ze deti jsou hnacim motorem, i když u nas spis brzdou, protože si trochu vybiraji. A klasika, co chce jeden, nechce druhy. I my jime často studenou veceri. A dekuji za slova chvaly. Ono je to vždy o minutach, ani my nechceme jist studene jidlo, takze aranzuji trosku s předstihem, co dovoli okolnosti, pak cvak a jist:-). M.

  7. Varím aj pečiem rada, je to pre mňa relax,rada skúšam nové recepty, ale mám na to čas iba cez víkendy. Počas pracovného týždňa len niečo rýchle na večeru. A tie tvoje pečené zemiačiky sú presne ako stvorené na takúto rýchlovku . Vďaka ta tip.

Leave a Reply to IlonaCancel reply