Perníčky

Zdravím vás po kratší odmlce. Mé tělo se s bacily nepopralo, tak jsem si dala oddych, nějak jsem neměla chuť cokoliv tvořit, trávit čas u počítače. Něco málo se objevilo na Instagramu, to jsou takové rychlovky, to jsem zvládla:-). Teď už zabrala antibiotika a já se cítím o poznání lépe. Zase začíná kašlat Barča:-(. Člověk se tak těší na to blížící se období plné vánočních příprav, procházek v chladném počasí, trhů a akcí vůbec, ale s těmi nemocemi to nejde. To je pro mě největší strašák. Tak budu doufat, že si to teď vybereme, a pak už bude dobře:-).

Delší dobu jsem hledala recept na perníčky, které jsou hned měkké. Vyzkoušela jsem jeden od Honzíkovy spolužačky a jo, chutná a perníčky jsou skutečně hned měkké. Pekly jsme s dětmi už dvakrát. Vždy hned zmizí.

Recept zde:

650 g hladké mouky
250 g cukr moučka
70 g másla
100 g medu
1 prášek do pečiva
1 lžička perníkového koření
1,5 lžičky jedlé sody
4 lžíce mléka
3 vejce

Necháte rozpustit máslo a med a mírně vychladnout. Ostatní ingredience smíchejte, poté přidejte med s máslem a vypracujte těsto. Dejte odpočinout do lednice do dalšího dne.

První várku jsem recept dodržela, jen jsem dělala poloviční množství. Podruhé jsem tam už propašovala i tmavou mouku a méně cukru, ale i trošičku kakaa, aby byly tmavší.

Zatím jsme nezdobily a ani nevím, zda budeme:-). Pořídila jsem si na ně nová vykrajovátka, která tvoří tvary k zavěšení na hrneček.

 

 

 

 

 

 

Barunka si vytvořila svoji vlastní variantu. Já to pracovně nazvala “kozí bobky”.

 

 

Snad se pochlapím a nafotím v týdnu něco víc.

Vy se stále můžete zapojit do vánoční výměny. A pokud jste se již zapojily, docela by mě zajímalo, zda byste měly nějaké konkrétní přání, co byste rády ode mě v případě, že bychom byly ve dvojici spolu:-). Netvrdím, že to splním, ale možné to je:-).

Krásný den.

 

16 Comments

  1. Mám taky recept na perníčky, které se dají hned jíst (250 g hladké mouky, 60 g másla, 60 g cukru moučky, 1 vejce, 2 lžíce medu, 2 lžíce kakaa, 30 g strouhané čoklády na vaření nebo hořké, 1/2 balíčku prášku do perníku.. Dělávala jsem je kdysi vždycky z dvojnásobné dávky, protože půlka putovala do školky na Mikuláše. Teď už jich dělám jen jednu 🙂 (ale nejvíc jich pořád zlikviduje syn). Já perníčky hned po vytažení z trouby ještě potírám rozšlehaným vajíčkem – jsou pak lesklé.
    Před časem byla v Brandnooz boxu tmavá žitná mouka a u ní bylo napsané, že ji lze použít i do perníků, že jsou pak vláčnější. Takže můžeš případně experimentovat (já to tedy ale zatím vyzkoušené nemmá).
    Hezký večer

    • M.

      Stano, moc dekuji za recept, s cokoladou zni urcite lakave! Jednu davku minimalne zkusim:-). Take se je chystam potirat, ale tady mi fakt mizely pod rukama, nez jsem dopekla, většina byla pryc, takze jsem rada, ze jsem nafotila i tak:-). Hezky vecer. M.

  2. revedevivre

    Ja som ešte piecť nezačala, ale veľmi sa mi páči Barunkina varianta jednohubiek. Pozdravujem Andrea

  3. Už jsem koukala na IG 😉 Já perníčky nepeču, na zavěšení na hrníček budu vyrábět sušenky 🙂 , teda doufám, že to stihnu. Hezké dny Marci, D.

  4. Monika

    Perníčky sa ti podarili. Vyzerajú úplne profesionálne. Určite aj vynikajúco chutia. Ja som bola nedávno na kreatívnom kurze v zdobení medovníkov, ale osobne ich najradšej jem bez cukrovej polevy. Pekný deň.

  5. Helena

    Marcelko, chtěla jsem tě moc pochválit, jak si vzorná a v předstihu, to jsem ovšem ještě neviděla kozí bobky :o) Bára opět nezklamala :o)
    Měj hezký večer, Helena

  6. Irena Cholewikova

    Pernicky jsem vyzkousela podle vaseho receptu a moc se povedly. Mohu se zeptat odkud mate ty krasne vykrajovatka?

  7. Tak tohle nás asi letos nečeká, máme prastarou plynovou troubu, která hřeje tak nerovnoměrně, že bych musela ty perníčky péct asi po deseti. 😀 Takhle recept na nepečené cukroví by se hodil! :))

    • M.

      Mam jeden vyhlidnuty, rada bych se do nej pustila a pokud to vyjde, zverejnim recept:-). M.

Leave a Reply