Pečení II – cukroví pečené i nepečené

Dnes přináším druhou várku cukroví. Tentokrát to jsou spíš novinky, které jsem dělala prvně.

Pracny asi znáte všichni, ale já je letos zkusila i trochu jinak – pomocí vykrajovátek, polité čokoládou a s pistáciovými oříšky. Za mě dokonalé!

Druhé cukroví je také z pistácií. Inspiraci jsem načerpala u Karolíny Fourové, kterou sleduji na IG. Inspirovala jsem se vloni a i letos se na florentýnky stále ještě chystám … kuk sem. Tady ale recept na norské vánoční cukroví. Kopíruji z jejího blogu Nejez blbě… Zajděte tam, určitě objevíte hodně inspirace nebo díky ní zboříte některé mýty o výživě.

Ingredience:

  • 75 g jemně mletých pistácií
  • 75 g jemně mletých mandlí
  • 150 g hladké mouky
  • 80 g třtinového cukru jemně namletého v robotu
  • 150 g měkčího másla
  • kůra z jednoho citronu

Ze všech surovin vypracujeme hladké těsto a necháme v lednici odpočívat přes noc, do druhého dne. Poté těsto vyválíme na pomoučeném vále a vykrájíme, jako jsme zvyklí u lineckého.

Cukroví pokládáme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme v troubě přepnuté na horkovzduch a rozpálené na 150 °C asi 10-15 minut. Slepujeme marmeládou.

Já dozdobila ještě čokoládou a mletými pistáciemi a oříšky. Je neskutečně křehké a to okamžitě.

…dcera marmeládu nemusí, tak jsem jí několik kousků z tohoto těsta jen obalila v cukru…

Vánoční klasikou jsou perníčky. Mám na blogu recept na hned měkké, ty jsem dělala na besídku synovi. Teď jsem ale zkusila recept podle Lucky Nesto z knížky Krásné Vánoce a ty jsou tedy chuťově o poznání lepší, ne hned měkké, ale syn raději tvrdší:-). Pokus o zdobení nedopadl dobře, proto jsme použili jen razítka.

Poslední recept jsou kávová zrna. Ty mám pro změnu od mé studentky:-). Je to velmi snadné a moc chutné.

Ingredience:

230 g moučkového cukru
80 g změklého másla
30 g kakaa
1 kávová lžička rumu /ale můžete i více:-)/
1 lžíce mleté kávy

Prosejeme moučkový cukr a smícháme ho s kakaem, kávou, rumem a máslem. Vypracujeme hladké těsto, necháme ho chvíli odpočinout v lednici /1-2 hod./ Poté vytváříme malé kuličky, které uprostřed ozdobíme rýhou pomocí párátka, abychom docílili vzhledu připomínající zrno. Necháme opět vychladit v lednici.

Já se ještě chystám na vosí úly a právě výše zmíněné florentýnky. Tím končím:-).

Hezké dny.

15 Comments

  1. Ilona

    Marcelko,
    normálně mi děláš chutě přes monitor 😉
    Nechám se ráda inspirovat, ale asi až příští rok 😉
    Možná tedy ještě dám, ty kávová zrnka 😉
    Já teď momentálně trošku ujíždím na pistáciích, a to jsem prosím v dětství pistáciovou zmrzlin neměla ráda !
    Zkusila jsem koupit v Lidlu v akci pistáciový krém a letos s ním promazala kakaové linecké a všem to moc chutná 🙂
    Marcelko, krásné Vánoce !
    P.S. Mezi svátky pojedeme k našim, ale ještě nevím, který den přesně .
    Asi se to nehodí stavit se pro tu pileu ? 😉

    • M.

      Ilco, moc děkuji, kavova zrna jsou rychlovka. Ohledne piley staci napsat chvili předem, bud budeme doma nebo ne. Nejake navstevy v planu mame, ale zatím ne tolik. Hezky vecer. M.

  2. Všechny kousky vypadají skvěle, Marcelko! I když jsem celkem naslazená, ochutnala bych.
    Taky jsem dělala jednu novinku, citonové sušenky pro naši terku, tak uvidíme, jak se osvědčí…
    Měj příjemný den, Helena

  3. Marci, máš to moc krásné! Mně toto vůbec nejde… A fotky skvostné. Teším se, až si projdu blog zpátky, mám skluz. 🙂

  4. Marcel, cukroví se Ti moc povedlo. Vypadá báječně, hned bych všechno ochutnala.
    A jako vždy, vše nádherně nafocené, máš cit pro detail.
    Přeji krásný, čtvrtý adventní víkend. D.

Leave a Reply