Něco jako brownies

S kamarádkou jsem si nedávno povídala o tom, jak zhubla. Drží 5 let low carb, nebo-li paleo, nebo-li bezsacharidovou dietu. Výsledky má úžasné! A teď nově i její manžel, ale ta teorie, že nejí tolik ovoce, spíš jen lesní plody, ani luštěniny a další věci, ve mně vzbuzovala trochu nedůvěry. Přece jen selský rozum mi říká, že to asi nebude úplně dobré pro tělo. A i když má kamarádka o tom nechce slyšet, našla jsem shodou okolností článek Karolíny Fourové, kde jsem se ujistila, že ten zdravý selský rozum asi funguje.

Můžete si ho přečíst tady: KUK.

Kamarádka mi přesto naposílala mnoho materiálů ke čtení a hlavně recepty a i když se na tento druh diety nechystám, ráda bych zařadila některé recepty do svého jídelníčku, protože vypadají lákavě a zdravě a taky proto, že mi pomohou omezit mouku v mé stravě, což vidím jako hlavní výhody této diety.

Začala jsem něčím, co se nazývá brownies a recept jsem našla v tomto odkazu, kde jich najdete ještě mnohem víc. Vypadají báječně. /recepty/

Brownies asi znáte všichni, jenže já musela experimentovat. Měla jsem jen poloviční množství čokolády, neměla jsem kokosovou mouku, ani kokos, abych si ji udělala, tak jsem použila namleté mandle a vzniklo toto: malá placka, protože jsem celé množství surovin musela zredukovat na polovinu, která možná není pravé brownies, ale když jsem ji nakrájela na malé kousky, bylo to moc dobré mlsání. Zcela bez cukru a i tak nám chutnalo!

O brownies se pokusím určitě znovu. Nejen že je bez cukru, ale je to rychlovka a dokonce se mi zamlouvají i ty malé čtverečky.

Pokud budete chtít, zdokumentuji tu ještě další low-carb recepty, do kterých se pustím. A nebudou to jen dezerty. No vlastně, já je sem dám i když chtít nebudete:-), pro mě:-).

Pěkný den.

14 Comments

  1. Ilona Řezaninová

    Marcelko,
    přesně cokoliv jednostranného si myslím, že není pro tělo úplně dobré a diety už vůbec NE!
    Já sama mám spíš problém s kvalitou surovin!
    Samozřejmě se také snažím hlavně ve sladkém nahrazovat klasickou mouku špaldovou,bílý cukr třtinovým nebo medem,….
    Díky za tipy na odlehčené recepty, určitě také nějaký zkusím.
    Zrovna třeba brownies vypadá lákavě a kostička menší než jedna obvyklá porce 😉

    • M.

      Ilco, kvalita surovin je další kapitola, asi nikdy v nasich podmínkách nedosahneme idealu, spis se jen co nejvíce priblizit moznemu maximu. Jsem rada, ze recepty zaujaly. M.

  2. Anonymous

    Marceli,aj ja ju mám, v lete bude dva roky, ale skôr u mňa ide o ketozu resp nutričnú ketozu, vylúčenie hojdačky inzulínu a výroba energie z vlastných zásob tuku a hoci som jedla veľa tuku, menej bielkovýn a cukru pod 50g, tak som samovolne dala za rok dole cca 10 kg tuku, hlavne okolo pásu. Jem veľa šalátov, z ovocia len to lesné, ale so šľahačkou, tuky sú dovolené!
    Pre mňa to bolo jediné východisko z potr.intolerancii, opuchov, premetabolizovaniu, inzulínovej rezistencie, únavového syndromu,….a vôbec nebývam teraz chorá, žiadne virozy.
    Ja som celiatička, ale prevažne rastlinná strava,ryža mi nerobili dobre, hoci som behávala, až ketoza pomohla !
    A.V.

    • M.

      Dekuji za reakci, Alo, verim, ze pro nekoho to muze byt idealni. Od kamarádky vim, ze se musí jist tuky, ano, a take verim ze na redukci je to skutecne efektni metoda. Každý at si z si z toho vezme,co mu vyhovuje. Ja urcite s chuti zaradim recepty, které me oslovi. Dekuji i za odkaz, podivam se a preju, at je porad dobre:-). M.

  3. Dobrý den, Marcelko,
    to je pro mne hodně zajímavý článek. Pročetla jsem si i odkazy.
    Já sama mám podobnou zkušenost s omezením cukrů ve stravě, akorát jsem nevěděla, že to má i svůj název – low carb. 😀 Dříve jsem dost sladila všechno, včetně nápojů, co jsem cukr od května loňského roku omezila (ne vyřadila), kila šla rychle dolů. Ale úplně se zbavit cukru, to bych nechtěla. A místo pečiva se pak jí co? To nechápu. Jíst by se mělo všechno v přiměřeném množství, toť můj názor.
    Mějte se krásně!
    Lucie

    • M.

      Dobry den, Lucko, u te low-carb jde i o cukr ale hlavne o vyrazeni sacharidu – mouka a věci z ni, i to ovoce, luštěniny apod., vsechno, kde jsou sacharidy. Existuji recepty na nahrazky, chleba bez mouky, myslim, ze je i v tech odkazech recept, ja se na nej chystam. Lidi k snidani třeba ji jogurty, cim tucnejsi lepsi, je to hodne o tucich. Takze cesta se asi najit da. Ja se jen bojim, zda je to skutecne pro telo dobře. Urcite se ale po tom hubne, vydatne, to říká každý. Vyrazeni cukru fandim, ja to zatím nezvladam tak, jak bych si prala:-). M.

  4. Ja zastavam v jidle stejny nazor jako Vy, tedy vsechno, ale s mirou. Lusteniny a ovoce bych take nevyrazovala, ale minimalizace pridaneho cukru, tam souhlasim, to je urcite v nasem pasmu potreba. Ja chystam na blog clanek na podobne tema, uz brzy, a take moje experimenty s jidlem. Jinak recept vypada zajimave a pro zpestreni nabidky vikendovych moucniku urcite vitam a diky za tip!

  5. Marcel, já diety nedržím, nemám pevnou vůli, ale zdravější sladkosti jsou určitě fajn a těm se nebráním. Tvé mandlové brownies vypadá báječně a určitě i tak chutnalo. :o)
    Přeji krásný víkend. D.

  6. Brownies jsou super, můj přítel je miluje takže se o ně taky musím pokusit… Tento recept ukládám a děkuji za inspiraci… Mimochodem máš nádherné fotky a krásný blog 🙂

  7. Helena

    Marcelko, vypadá to hodně dobře. V posledních dnech jsem taky trochu experimentovala – čekala jsem návštěvu, která nesmí lepek…
    Byla jsem fakt ráda, že se vše povedlo :o)
    Měj hezkou sobotu, Helena

Komentář (email, ani další údaje nejsou povinné, pokud svůj komentář nevidíte, čeká na schválení, zařídím co nejdříve:-) )