Koláč podle doporučení od vás

Hezké nedělní dopoledne.

V pátek jsem se vrhla na jablečný koláč, který mi tu doporučila v komentářích Market. Pekla jsem podle tohoto receptu: kuk.

V originálním receptu jsou sice hrušky, ale ty jsem neměla, naopak jablka si už říkala o zpracování. Recept je snadný a rychlý, ale nějak mi nesedí ta doba pečení a množství cukru. To jsem si upravila, méně cukru, delší pečení. Při pečení mi obrácený koláč začal dost zlátnout, tak jsem ho přikryla alobalem, v tu chvíli se propadl, ale vzhledme k tomu, že po vyklopení težší jablka zapracovala, vrátil se zase zpět:-). Připomíná trochu kráter sopky, ale mně chutnal. Děti po něm moc netoužily. Bohužel.

Navzdory všemu bych ho doporučila, rychlé a chutné.

Ještě jednou děkuji Market a příště se pustím zase do něčeho jiného podle vás:-).

Pěknou neděli.

8 Comments

  1. Obrácený koláč je výborný, a dělám ho dlouhá léta. jen mám trochu jiný recept z Babiččina receptáře. Zkus i ten, možná proto, že nebude tak suchý a drobivý, ale naopak má výborné nadýchané těsto by mohl chutnat i dětem. Recept taky jednoduchý….
    4 vejce
    váha 4 vajec – cukr krupice
    polohrubá mouka.
    Celá vejce se s cukrem šlehají cca 15 m. Pak do nich zlehka vmícháš mouku. A to je všechno. Na dno vymazaného a strouhankou vysypaného pekáčku pokladeš jablka nebo ty hrušky a posypeš cukrem a skořicí (tady jsem opatrná, těsto samo o sobě je dost sladké) a naleješ na ně těsto. Podle chuti a preferencí můžeš dát do těsta buď vanilkový cukr nebo trochu skořice, do jablek přidat ořechy a rozinky (můj případ jsem ořechožrout) Pokud dáš méně cukru na jablka můžeš je po upečení pocukrovat zvrchu. Jo! A to nejlepší nakonec. Servíruješ s pořádnou čepicí šlehačky. Že ne sprejové snad ani nemusím dodávat….

    • M.

      Vendy, moc dekuji, zkusim rada i tuto verzi:-). Slehacka dobry tip, sprejovou nekupuji, skorici jsem na jablicka davala, tu muzu. Jeste jednou dekuji a pekny zbytek vikendu. M.

  2. Marcelko, obrácené koláček většinou dělám podle receptu, kde se udělá karamel, do něj ovoce a navrch těsto. Sopku jsem zatím neměla nikdy :o), i když se mi moc líbí!
    Přeji hezký večer, Helena

    • M.

      Helenko, karamel zni bajecne, ja se ho uprimne trochu bojim:-), uz mam za sebou neuspesny pokus:-). Na sopku clovek musi mit extra schopnosti:-DDDDDD. M.

  3. Já ještě obrácený koláč nezkoušela. Letos ani nemáme jablka, tak až padnu na nějaká levnější … Recept vypadá zajímavě – ten tvůj od Markét i ten nede mno od Vendy…

  4. Hrušky nebo jablka, musí to určitě tak či tak chutnat skvěle 🙂
    Nějaký podobný koláč už jsem zkoušela.

Leave a Reply