Focaccia a plněné žampiony

Hezký den.

Dnes vám opět přináším recept, tentokrát na focacciu a přidám i jednu variantu plněných žampiónů.

Jak asi všichni víte, focaccia je italské pečivo, moc dobré pečivo:-). Já ho pekla jako pečivo ke grilování, ale mizelo i samotné jen tak.

Recept:

500 g hladké mouky
300 ml vlažné vody
21 g droždí
15 g soli
40 g olivového oleje + na potření
rozmarýn /případně i jiné koření/
česnek
tvrdý sýr
příště zkusím i šunku

obvykle se používají i sušená rajčata nebo olivy, ale u těch jsem si nebyla jista úspěchem v naší rodině, takže jsem je vynechala

Vše jsem dala do pekárny. Poté jsem udělala bochánky, které jsem rozválela cca na 2 cm silné placky a nechala ještě kynout. Nakonec jsem je prsty trochu propíchala, potřela olejem, který jsem smíchala s prolisovaným česnekem a posypala sýrem. Pekla jsem na teplotu cca 23O stupňů asi 30 minut? Nejsem si jistá, ale příště zkusím zvolit trochu jiný program, byly poměrně vypečené na povrchu, ač tak nevypadají, což ale synovi náramně chutnalo. I mně:-). Uvnitř naopak hezky měkké.

A ještě žampiony, které jsou plněné nivou a slaninou. Já houby nejím, ale snědly se, takže asi dobrý:-). Pekla jsem je chvilku v troubě na 190 stupňů.

Rozhodně je zařadím do svého repertoáru – tu focacciu:-).

Hezký den.

14 Comments

  1. Focacciu jsem kdysi dělávala, teď jsem to nějak na léta vypustila. Plněné žampiony dělám, kupujeme na ně speciální druh který je přímo na plnění nebo grilování. Jmenují se Portobello, jsou hnědé, velké a masité takže krásně pevné. Jinak je to vlastně žampion lesní. Takže si ho občas můžeš i donést z lesa v košíku 😉

    • M.

      Ja, jak ty houby tolik nejim, tak se v nich ani moc nevyznam:-). Dekuji za tip. Hezky den. M.

  2. Anonymous

    Dobrý den, opět jsem se nad Vaším příspěvkem v dobrém pobavila, plněné žampiony jsme měli právě dnes k obědu, společně s bramborovou kaší a zeleninovým salátem 😃 Máte krásně vše nafocení!
    Zdraví Jana M.

  3. Marcelko, vše vypadá báječně, až budu mít droždí, určitě vyzkouším. Žampiony takto občas dělávám. Nádherné fotky, krásná kompozice. Mohla by jsi je publikovat v nějakém časopise o vaření, určitě by se líbily, i s receptem. :o)
    Přeji krásnou neděli. D.

    • M.

      Jeden tip, ja nasla kupu drozdi v obchodu ve vesnici u Vietnamce, zasobeny je vyborne, třeba i tam u vas nekde. M.

  4. Marcelko, oboje vypadá velmi jedle. Na nějaké domácí pečivo se pořád chystám, ale zatím mne home office vytěžuje natolik, že jsem se k tomu nedostala. Plněné žampiony už jsme dlouho neměli, takže je to pro mne tip na nějakou večeři v příštích dnech. Ale dělala jsem nedávno podobně plněné brambory a ty taky nejsou špatné.
    Měj se pěkně

  5. Marcelko, focacciu peču už hodně let, letos už měla svou premiéru na Velikonoce. je to prostě dobrota, taková stálice ke grilování, ale i třeba jen se salátem…
    Žampiony vypadají úžasně, já bych si pochutnala.
    Přeji hezké dny, Helena

Leave a Reply