Dýňové recepty…

neodmyslitelně patří k tomuto období.

Poté, co jsem minulý týden ochutnala dýňový guláš, jsem se rozhodla pokusit se o něj taky. Receptů jsem zase tolik nenašla, udělala jsem si tedy variantu po svém –  s fazolemi.

Postup zde:

Osmahnout dvě střední cibule, poté přidat 2-3 stroužky česneku, dýni nakrájenu na čtvrtky cca 2 x2 cm (já dávala půlku hokkaida), trošku osmahnout, zasypat mletou paprikou, zalít vývarem. Přidala jsem sůl a pepř, jeden bobkový list, mletý kmín, trošičku octa, ale ten už příště nedám, pak  jsem dolaďovala cukrem – asi 2 lžíce, a nechala dusit do změknutí. Chvíli před koncem jsem ještě přidala konzervované červené fazole a majoránku. Nezahušťovala jsem. Podávala jsem s těstovinami.

dsc_0218

 

dsc_0214

Dýňová polévka hned dvakrát. Většina z vás tu svoji oblíbenou už asi má, ale kdyby ne, recepty tu:

Manželův recept:

Dýni (my hokkaido) nakrájíte na osminky a dáte péct na 180 stupňů do trouby na cca 40 minut – horní i dolní ohřev. Mezitím osmahnete na pánvi 2-3 stroužky česneku a 1 cibuli. Po upečení dýně odstraníte dužinu s jádry (můžete i před pečením), pokrájíte na menší kousky, přidáte osmahlý česnek a cibuli, sůl, pepř, muškátový oříšek, 500 ml vývaru, trošku chilli- podle chuti,  a vše rozmixujete. Poté případně doladíte chuť kořením, ještě chvilku prohříváte na mírném ohni. Můžete zjemnit smetanou. My podávali i včetně zakysané smetany a s osmahlými dýňovými semínky.

dsc_0038

 

dsc_0031

Mňamka veliká.

Recept můj:

Osmahnout dvě střední cibulky na pánvi, po chvilce přidat česnek, na kostky nakrájenou dýni (já druhá půlka hokkaida, co mi zbyla od guláše, dýňka byla totiž trošku větší),  malinko nechat osmahnout. Podlít vývarem, okořenit solí, pepřem, nechat bublat do změknutí. Nakonec jsem přidala muškátový oříšek a vše dohladka rozmixovala. Opět jsem zjemňovala troškou smetany, cca 2 lžíce. A jeden fígl: cibulku i další ingredience jsem smažila na olivovém chilli oleji, tudíž jsem již nepřidávala chilli do polévky. Chuť byla jemně štiplavá, pro děti to nebylo, pro nás akorát:-). Byla také  moc dobrá, ale myslím, že nej varianta, máte-li čas, je dát dýni péct. Chutná pak o něco lépe:-).

dsc_0220

 

dsc_0223

 

dsc_0228_1

Mějte se.

podpis_V1

18 Comments

  1. Ten guláš mě zaujal, určitě ho vyzkousim, i když to bude jídlo jen pro mě, jak znám manžela 🙂 Děkuji za ti a přeji pohodovou neděli, Karla

    • M.

      Kajo, treba dynovy gulas prekvapi i manzela;-), nam chutnalo obema:-). Tak at se vydari. Hezkou nedeli. M.

  2. Recept na guláš se mi moc líbí. U polévky příště zkusím předpéct. V jednom receptu to bylo, ve druhém ne. Děkuji za radu 😉 Vím, že vloni jsem tam ve finále kápla olivový olej, ale ten dýňový ten mě mile překvapil, taky je super. Tak hezké podzimní vaření D.

  3. Tak guláš z dýně jsem ještě nejedla. Zní to zajímavě. Polévka u nás frčí. Já ji dělám jen s česnekem na oleji + semínka. Zkoušela jsem i s kokosovým mlékem, ale ta mě nějak neoslovila. Hezkou neděli, Alča

    • M.

      Alco, dekuji, o mlece jsem take cetla, ale zatim nezkousela, pry i na vine je bajecna. Pekny den. M.

  4. Danka

    U nás je najobľúbenejšia tekvicová polievka a momentálne dosť často pečiem tekvicové muffiny…sú mňam 🙂 Peknú nedeľu Marcelka! D.

  5. Tak u nás dýně pečená (tu jím jen já) a dýňové mufiny (ty jí i manžel). S gulášem asi experimentovat nebudu (já nerada fazole, manželovi by tam asi zas vadila dýně :-)).
    Máš to krásně nafocené. Speciálně s teplými jídly mám problém – vždycky spěchám, aby mi to nevychladlo a ty fotky podle toho vypadají (já ani když si dám záležet, nemám fotky zatím pěkné, a když spěchám, tak už darmo mluvit… 🙁 )

  6. Helena Davidová

    Marcelko, všechno vypadá výborně, ráda se u vás inspiruji.
    Přeji hezký večer, Helena

  7. Martina Puchingerová

    Dobrý večer Marcelko, děkuji za recept na dýňový guláš. Dělala jsem ho dnes k obědu, trošku jsem ho pozměnila, dýni Hokaido jsem oloupala, nedávala ocet a nedala fazolky. Trošku jsem nechala tu dýni rozvařit, ale jen malinko, aby byly kousky dýně znát a s těstovinami. Byl super!!!! Moc nám chutnal i partnerovi. Díky za tip

    • M.

      Juuuuu, Marti, Vy jste rychlik, tak to me tesi, ze chutnal. Ja dnes ještě nabízela dedovi a taky spokojensot. Urcite jsem nedělala naposled. Hezky vecer. M.

  8. Olivový chilli olej vůbec neznám, ale zní to moc dobře 🙂 dýňovou polévku miluju a mám ráda, když je trochu ostřejší 🙂

    • M.

      Je to vlastne jen olej a v nem par papricek, slo by urcite udelat i doma, i kdyz my mame kupovany;-). Hezky den, Deni. M.

Leave a Reply