… a taky trochu nevšední.
První jsou čokoládové sušenky s pekanovými ořechy. Recept jsem si ofotila u kadeřnice v časopisu Apetit.
Ingredience:
400 g tmavé čokolády /50 – 70%/
3/4 hrnku třtinového cukru
1/4 hrnku změklého másla
3/4 hrnku hladké mouky
1/4 lžičky kypřícího prášku do pečiva
2 vejce
1 hrnek nasekaných pekanových ořechů
Postup:
Ve vodní lázni rozpusťte čokoládu, ale zhruba polovinu nasekané čokolády nechte stranou. K rozpuštěné čokoládě přidejte máslo, míchejte a nechte rozpustit. Poté přidejte cukr, mouku, prášek do pečiva a vejce, promíchejte. Nakonec vmíchejte nasekanou čokoládu a ořechy.
Pomocí lžíce tvořte na plechu sušenky. Sušenky se trochu roztečou, proto mezi nimi nechávejte mezeru cca 5 cm. Pečte zhruba 13 minut v troubě vyhřáté na 180 st. Po upečení nechte jednu minutou chladnou na plechu, potom přemístěte na mřížku a nechte zcela vychladnout.
Je to mňamka.
Druhý recpt jsem si vypůjčila od autorky Karolíny Fourové. Jde o brusinkové florentýnky a jsou prostě dokonalé a navíc děsně rychlé.
Recept kopíruji odsud: KUK.
Ingredience
- 200 g mandlových plátků Klikni pro tip Tip od Karolíny: Mandle patří mezi méně kalorické druhy ořechů a jsou zdrojem vlákniny, vitaminu E a důležitých minerálních látek, jako je hořčík nebo draslík. Díky obsahu těchto minerálů pomáhají předcházet svalovým křečím nebo migrénám. Stejně jako další ořechy, mandle jsou skvělým zdrojem kvalitních rostlinných tuků.
- 100 ml smetany na šlehání
- 50 g medu Klikni pro tip
- 2 lžíce hladké mouky
- 70 g sušených brusinek Klikni pro tip
- 75 g hořké čokolády se 70 % kakaa
Postup
- Do hrnce dáme smetanu, med a hladkou mouku. Za stálého míchání na mírném plameni zahříváme, dokud se nevytvoří kaše konzistence řidší jíšky.
- Poté odstavíme z plotny, přidáme mandlové plátky a brusinky, které jsme si předem namočili do horké vody a důkladně zpracujeme, aby se všechny ingredience spojily.
- Z hotové směsi tvoříme na plech vyložený pečícím papírem hrudky o průměru 2 cm. Pečeme v troubě předehřáté na 165 °C přibližně 15 minut, dokud mandle na povrchu nezezlátnou.
- Vychladlé florentýnky ještě namočíme do rozpuštěné čokolády.
Oba recepty jsou skutečně snadné a rychlé, takže pokud byste rádi vyzkoušeli nové druhy nebo vás honí čas, tohle jistě stihnete.
Pěkný den.
Danka
Marci, Florentinky znám, v jedné cukrárně tuhle směs dávají na lineckou kytičku – je to výborné, ale asi je udělám bez lineckého, tak jak píšeš. Díky za typ. Krásné poslední adventní dny D.
M.
Tak to je zajimava varianta s tim lineckym. Tyhle jsou moc dobře, at chutnaji:-). M.
Urbánková
Můžete prosím u receptury na sušenky uvést množství mouky.Díky.
M.
Je to tam, dekuji:-). M.
Stáňa
Florentýky by mi určitě chutnaly. Podle hodně podobného receptu peču marokánky a je to jedno z mých nejoblíbenějších vánočních cukroví. Já se pořád chystám tu naši tradiční devítku nafotit a dát recepty na blog, ale vždycky v zápalu pečení na to zapomenu….
Hezký den
M.
Je toho ted moc a navíc malo svetla, blbe se foti. A devět druhu je tedy dost!!! Tak se budu tesit na tve:-). M.
Helena
Marcelko, obojí skvělé! Ty první z Apetitu jsem už pekla a ty druhé – tak dělala maminka mého muže marokánky (já je dělám trochu jinak) a byly vynikající!
Přeji pohodové dny a moc zdravím, Helena
M.
Helenko, urcite kazda hospodyne to same udela jinak. Mej take prima dny. M.
Zuzka
Všechno vypadá krásně! Jsou ty čoko sušenky měkké? 🙂 A ty druhé – něco podobného znám, tedy pouze od pohledu, recept je jiný…ale letos už nepeču nic, jen nepečené kuličky o víkendu a končím 😀 Ale je super, že tyhle recepty můžu vyzkoušet běžně přes rok, takže ukládám 🙂 Hezký den 🙂
M.
To je fajn, Zuzko, ze ukladate, verim, ze budou chutnat. Susenky nejsou tvrde, ani se nerozpadaji, ale spis mekke jsou, rekla bych:-). Pekny vecer. M.