Dva recepty na rychlé a snadné cukroví

… a taky trochu nevšední.

První jsou čokoládové sušenky s pekanovými ořechy. Recept jsem si ofotila u kadeřnice v časopisu Apetit.

Ingredience:


400 g tmavé čokolády /50 – 70%/
3/4 hrnku třtinového cukru
1/4 hrnku změklého másla
3/4 hrnku hladké mouky
1/4 lžičky kypřícího prášku do pečiva
2 vejce
1 hrnek nasekaných pekanových ořechů

Postup:

Ve vodní lázni rozpusťte čokoládu, ale zhruba polovinu nasekané čokolády nechte stranou. K rozpuštěné čokoládě přidejte máslo, míchejte a nechte rozpustit. Poté přidejte cukr, mouku, prášek do pečiva a vejce, promíchejte. Nakonec vmíchejte nasekanou čokoládu a ořechy.

Pomocí lžíce tvořte na plechu sušenky. Sušenky se trochu roztečou, proto mezi nimi nechávejte mezeru cca 5 cm. Pečte zhruba 13 minut v troubě vyhřáté na 180 st. Po upečení nechte jednu minutou chladnou na plechu, potom přemístěte na mřížku a nechte zcela vychladnout.

Je to mňamka.

Druhý recpt jsem si vypůjčila od autorky Karolíny Fourové. Jde o brusinkové florentýnky a jsou prostě dokonalé a navíc děsně rychlé.

Recept kopíruji odsud: KUK.

Ingredience

  • 200 g mandlových plátků Klikni pro tip Tip od Karolíny: Mandle patří mezi méně kalorické druhy ořechů a jsou zdrojem vlákniny, vitaminu E a důležitých minerálních látek, jako je hořčík nebo draslík. Díky obsahu těchto minerálů pomáhají předcházet svalovým křečím nebo migrénám. Stejně jako další ořechy, mandle jsou skvělým zdrojem kvalitních rostlinných tuků.
  • 100 ml smetany na šlehání
  • 50 g medu Klikni pro tip
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 70 g sušených brusinek Klikni pro tip
  • 75 g hořké čokolády se 70 % kakaa

Postup

  1. Do hrnce dáme smetanu, med a hladkou mouku. Za stálého míchání na mírném plameni zahříváme, dokud se nevytvoří kaše konzistence řidší jíšky.
  2. Poté odstavíme z plotny, přidáme mandlové plátky a brusinky, které jsme si předem namočili do horké vody a důkladně zpracujeme, aby se všechny ingredience spojily.
  3. Z hotové směsi tvoříme na plech vyložený pečícím papírem hrudky o průměru 2 cm. Pečeme v troubě předehřáté na 165 °C přibližně 15 minut, dokud mandle na povrchu nezezlátnou.
  4. Vychladlé florentýnky ještě namočíme do rozpuštěné čokolády.

Oba recepty jsou skutečně snadné a rychlé, takže pokud byste rádi vyzkoušeli nové druhy nebo vás honí čas, tohle jistě stihnete.

Pěkný den.

10 Comments

  1. Marci, Florentinky znám, v jedné cukrárně tuhle směs dávají na lineckou kytičku – je to výborné, ale asi je udělám bez lineckého, tak jak píšeš. Díky za typ. Krásné poslední adventní dny D.

  2. Florentýky by mi určitě chutnaly. Podle hodně podobného receptu peču marokánky a je to jedno z mých nejoblíbenějších vánočních cukroví. Já se pořád chystám tu naši tradiční devítku nafotit a dát recepty na blog, ale vždycky v zápalu pečení na to zapomenu….
    Hezký den

    • M.

      Je toho ted moc a navíc malo svetla, blbe se foti. A devět druhu je tedy dost!!! Tak se budu tesit na tve:-). M.

  3. Helena

    Marcelko, obojí skvělé! Ty první z Apetitu jsem už pekla a ty druhé – tak dělala maminka mého muže marokánky (já je dělám trochu jinak) a byly vynikající!
    Přeji pohodové dny a moc zdravím, Helena

  4. Všechno vypadá krásně! Jsou ty čoko sušenky měkké? 🙂 A ty druhé – něco podobného znám, tedy pouze od pohledu, recept je jiný…ale letos už nepeču nic, jen nepečené kuličky o víkendu a končím 😀 Ale je super, že tyhle recepty můžu vyzkoušet běžně přes rok, takže ukládám 🙂 Hezký den 🙂

    • M.

      To je fajn, Zuzko, ze ukladate, verim, ze budou chutnat. Susenky nejsou tvrde, ani se nerozpadaji, ale spis mekke jsou, rekla bych:-). Pekny vecer. M.

Leave a Reply