Domácí pečený čaj

Věděla jsem, že na oslavy výročí vzniku republiky nikam nevyrazíme, ale říkala jsem si, čím bychom si tu slavnostní neděli mohli zpříjemnit.

Jak jsem vyčetla, už za první republiky dělaly hospodyňky domácí pečený čaj. Lidi možná více přemýšleli o tom, jak naložit s jídlem, jak s ním neplýtvat. Navíc je to bezva způsob, jak zpracovat ovoce, které třeba už volá po konzumaci.

Můžete do trouby na 190 stupňů a cca 45 minut naházet ovoce, jaké máte rádi, koření, rum, cukr a péct, občas promíchat a pak dát do skleniček. Čaj je hotový.

Co jsem tam dala já: jablka, hrušku, tmavý cukr, badyán, hřebíček, celou skořici, rum, rozinky, šípek, sušené švestky.

A poznatky: příště nedám badyán, trochu mi tam vadí, přestože jsem dala asi jen dva. Možná dám ale více rumu:-), ten tam zase necítím. Všeho jsem dávala od oka. Myslím ale, že se to nedá zkazit. Ještě se pokusím sehnat nějaké maliny, možná dám i citrón, pomeranč.

Jednu velkou lžíci zaliju vodou. Podávám s čerstvým zázvorem a citrónem. Piju ho jen já. Manžel nemá odvahu, děti čaj nepijí v podstatě vůbec, spíš výjimečně.

No a když už speciální čaj, tak taky něco k němu. A opět klasika: jablečný štrúdl. Pochází z Rakouska a není tím pádem divu, že zdomácněl i u nás.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Celý víkend byl vzhledem k počasí hodně pomalý a lenivý. To jsem potřebovala. Trochu jsem tvořila, vyšly jsme si s Baru na šípky, hráli s Honzíkem Rummikub /znáte? pokud ne, můžu doporučit třeba jako dárek k Vánocům, hra, u které se musí trochu přemýšlet/, koukali na telku, lenošili, víkendili.

Všem pohodový celý týden.

20 Comments

  1. Ilona Řezaninová

    Marcelko, tvůj pečený čaj vypadá lahodně 🙂 Já bych si ho tedy dala hned !Já dělám v zimě citrusový a dcera, která čaje nepije ani v domě nemoci , tak tento pije. A ten štrůdl, mňam! Také jsme o víkendu po dlouhé době převážně víkendili 🙂
    Já tedy dost i vařila a pekla a také se léčila z rýmičky.
    Krásné podzimní prázdniny !

    • M.

      Ilonko, at je ryma brzy pryc! Dokaze pekne pozlobit. Citrusovy me urcite taky laka a priste je pridam. M.

  2. Helena

    Marcelko, čaj i štrůdl bych ochutnala hned teď! Je to dobrý způsob, jak zpracovat ovoce, kombinací je bezpočet…
    Měj hezký večer, Helena

  3. Pečený čaj jsem taky dělala – jeden rok i jako dárky pro kolegy. Letos mi došly malé skleničky někde mezi višňovým džemem a džemem z blum, tak jsem spíš sušila, ani nepočítám, kolik sušiček to bylo… Jinak jako přídavek můžu doporučit i bezinky.
    Máš to moc hezky vyfocené. Vždycky u tvých fotek propadnu zoufaství z těch svých :-).
    Hezký den

    • M.

      Bezinky je zajimavy napad. Ja tedy bezinkovou vuni a stavu nemusim, nevim tedy, zda by to bylo pro me a asi je ted ani nesezenu. Verim, ze to oceni někdo jiny tady, bezinky jsou obecne oblibene a me by nenapdlo je tam dat. M.

  4. Ivča

    Jestli jsi,Marci, dala rum hned k ovoci,tak se ti všechen vypařil. Lepší je dát ho tam až na závěr,když plníš skleničky. Ivča

  5. Anonymous

    Pečené čaje mám ráda, dělám je, bohužel je doma piji jen já. Ten tvůj vypadá báječně, skoro až cítím tu jeho vůni 🙂 Krásné dny, Ivana.

  6. Ivana

    Pečený čaj mám ráda, dělám jej, bohužel jej doma piji jen já. Ten tvůj vypadá úžasně, skoro až cítím tu jeho vůni. Krásné dny, Ivana.
    Konečně se mi povedlo vložit k tobě komentář.

    • M.

      Dekuji, Ivanko, vyjimecne si někdo stezuje, ze mu nejde vlozit komentar, netusim, kde je proble a jsem rada, ze to vyslo:-). U nas taky jen ja, ale neva, mam všechno to ovoce pro sebe:-D. M.

  7. Vypadá báječně, pečený čaj mě ještě nenapadlo dělat a přitom to musí být lahoda. Hezké dny Marci, D.

  8. Marcel, čaj vypadá skvěle a z fotek vyzařuje úžasná pohoda., jsou nádherné. Štrúdly také peču, teď na podzim je to výborný zákusek. :o)
    Přeji fajn dny. D.

  9. Vidím, že klidnější víkend mělo více lidí, nejen my 🙂 asi bylo něco ve vzduchu 😀
    ten štrúdl je k sežrání! Už je dnes druhý, co obdivuju a asi ho fakt na ten víkend budu muset upéct! 😀 A pečený čaj – ten miluju! jen jsem ho zkoušela asi tři roky zpět, z jablek, pomerančů, rumu, koření a cukru…a byl příliš suchý 🙁 Od té doby jsem jej nedělala…vždycky mi nejvíc chutnal ten “červený” z lesního a podobného ovoce, ale to nikdy nesklízím vše najednou v dostatečném množství 😀 Třeba příští rok 🙂 Letos půjdou jabka už jen do buchet 🙂

    • M.

      Tak ten musel byt taky dobry, ovoce mi stavu trochu pustilo. Z tech cervenych bobuli musí byt top! M.

Leave a Reply