Buchty

Buchty, které vlastně nebyly v plánu. Dětem jsem dělala buchtičky se šódó. Recept mám od mamky a u něj poznámku “poloviční dávka”. Jenže já si nepamatovala, zda recept už v poloviční dávce je, nebo naopak je to doporučení dávkování snížit. Řídila jsem se tedy receptem, buchtiček bylo habaděj, takže jsem si řekla, že udělám ze zbytku i pár buchet ke kafíčku a zároveň vyzkouším švestkovou marmeládu, jiné náplně jsem doma k dispozici neměla. Upekla jsem tedy jen pár buchet a jo, chutnalo. Moc:-). Takže švestkovku doporučuji:-).

Myslím, že recept ani nemá smysl psát, když jsem z jedné dávky dělala i něco jiného, zároveň asi většina už ten svůj osvědčený má. Buchty nedělám moc často, tak jsem ráda, že to vyšlo. Pro mě už jen kvásek je alchymie, kdy pokaždé doufám, že to klapne. Být mistrovství v soutěži “nepovedený kvásek”, asi bych vyhrála já:-). Ale lepším se.

dsc_0295

 

dsc_0292

 

dsc_0290

Dali jsme si je po obědě při siestě venku, když Barunka spala. Venku bylo báječně, pro mě ideálně – slunečno, přesto žádné vedro. Možná jedno z posledních odpoledních posezení na našem pódiu.

dsc_0299

 

dsc_0302

Mějte prima den.

podpis_V1

16 Comments

  1. Marci to je krásná pohoda tam u vás, s buchtami, kafíčkem a sluníčkem 🙂 Věřím, že nám příroda ještě pár dnů dopřeje. Mějte moc hezký den …

    • M.

      Dani, dekuji, no je jen chvilkova, deti marodi, takze zase takova pohodicka to neni:-). M.

  2. Věra Kratochvílová

    Buchty vypadají báječně!Přiznám se,že je také často nedělám, bojím se kvásku.-)Hezké pohodové dny přeji.-)Věra

  3. Anonymous

    BUCHET JSEM SE TAKY DLOUHO DĚSILA..ALE UŽ JSEM TO VYCHYTALA…RECEPT MI DALA MAMKA A VŽDY SE POVEDOU…PĚKNÝ TÝDEN ILČA

  4. Martina Puchingerová

    Dobré ráno Marcelko, buchty vypadají náramně a ta pohodička k tomu-perfektní! Poradím, jak udělat a neudělat kvásek. Moje maminka je znamenitá kuchařka a já jsem po ní zdědila radost z pečení-bohužel. Miluju, když mohu cokoliv upéct a kynuté těsto obzvlášt-vánočku, bochánek velikonoční atd. Kvásek klasický nedělám, protože jednou se mi nepovedl a vůbec se mi nelíbí. Mamča mi poradila-kvasnice, které do receptu potřebuji, zasypu krystal cukrem(trochu), tím vznikne chemická reakce, že se kvasnice zcela rozloží na vodu (když chvátám, vidličkou rozmačkám a mám to ihned) a naliji je na mouku a ostatní přísady. Mléko ohřeji, aby nebylo horké, nýbrž vlažné a pořádně zapracuji do těsta. Máte hotovo! I bez složitého kvásku. Krásný den Martina

    • M.

      Martino, moc dekuji, urcite zkusim. Jen se bojim, ze v mem pripade to fungovat nebude a voda z nich nevznikne:-). Ale zkusim. Pekny den. M.

  5. Anonymous

    Zdravím Marcelko :-), opět super pohoda. Buchty vypadají moc dobře, člověk by neřekl, že je nepečeš častěji.
    Já klasický kvásek taky nikdy nedělám. Ohřeji mléko “aby bylo vlažné”, nadrobím čerstvé kvasnice a dám trochu cukru, jak začnou vyplavovat, je hotovo. Používám i suché kvasnice, nasypu na dno s trochou cukru, zasypu moukou atd… vždycky mi vše vykynulo. Důležité je mít suroviny pokojové teploty, žádná velká věda ,-).
    Ať se daří, Kája.

  6. Marcelko, kynuté buchty jsou náročné. Já peču hodně, ale tuto oblast minimalizuji. S kváskem nemám problém (dávám kvasnice s cukrem do vlažné vody a jede to rychleji než v mléce a zatím nezklamalo). Fotky opět skvělé! Ivana

  7. Já jsem se do kynutého těsta ještě nepustila…. Buchty nám vždycky pekla manželova maminka, moje máma peče skvělé dvojité koláče, takže jsem nikdy neměla motivaci. A když jsi ovocný koláč – jako kynutý – sáhnu po jogurtovém… Klasické buchty zůstávají zatím nezdolanou metou. Tvoje vypadají dobře.

    • M.

      Dekuji, a ja myslela, ze zu jsem jedna z poslednich, kdo se tomu brani:-). Holt nemam maminky tak blizko:-). Pekny den. M.

  8. Helena Davidová

    Marcelko, hned bych si přisedla i buchtičku bych ochutnala…
    Měj hezké odpoledne, Helena

Leave a Reply