Bublanina podle receptu na bábovku od mé babičky

Slíbila jsem před časem, že vložím recept na bábovku od babičky, která dělá samozřejmě tu nejlepší bábovku na světě a používá k tomu ten nejméně šedesátiletý robot. Tady je:

Olejová bábovka od babičky Máničky /sama ho takhle nazvala, když mi recept psala:-)/

4 žloutky
25 dkg cukr krupice
25 dkg polohrubé mouky
1 prášek do pečiva
10 dkg oleje
10 dkg vlahé vody /může být trochu méně/
citronová kůra
vanilkový cukr
sníh ze 4 bílků

4 žloutky a 25dkg cukru třeme cca 5 – 7 minut na robotu /šlehači/ do zhoustnutí, při tom přidáváme vlahou vodu po lžících, ne všechnu. Do ušlehaného přidáváme  a mícháme na robotu mouku, olej, vodu, kůru, vanilkový cukr. Když je těsto spojené, vypneme robot a lehce vmícháme sníh vařečkou, který jsme si předem do tuha ušlehaly ze 4 bílků.

Formu bábovky vymažeme  a vysypeme strouhankou. Asi 2/3 těsta tam nalijeme, do zbývající třetiny dáme 2 – 3 lžíce kakaa a smícháme. Nalijeme do bábovky na žluté těsto, lehce promícháme, aby se kakaové těsto dostalo do středu.

Pečeme cca 45 minut na 180 stupňů a potom na 160, ne prudce, zkoušíme špejlí.

————————————————————————————–

Pokud vám to přijde jako pro blbé, máme to stejně:-DDD. Babička si dala prostě záležet, abych to dokázala udělat i já:-).

Mně se tak dobrá nepovedla, když jsem jí pekla prvně, jako od babičky to asi nikdy nebude, ale výborná je.

Toto těsto – bez kakaové části – jsem použila i na bublaninu na fotkách. Dobrá byla.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pěkný den.

18 Comments

  1. Veronika P.

    Díky za recept, zrovna přemýšlím, co na víkend upect, tak ji zkusim. Snad se mi povede, u babovek mam obvykle problém s pecenim. Recept pro blbé mi naprosto vyhovuje ;-)…
    V.

  2. Anonymous

    Taky dělám olejovou je vynikající – jen mi přijde divné napsat 10dkg oleje ….kolik to je prosím podle tebe?Díky Hanka

  3. Anonymous

    Jéj, to je presne rovnaký recept, ako mám ja od svojej mamy 🙂 A máme ju radi, mňam. A bábovky pečeiem veru často, raz týždenne.
    Prajem pekný víkend,
    A.

    • M.

      Alenka? Kampak se podela? Take preju hezky vikend a na tom receptu urcite něco je, když i na Slovensku mají stejny:-). M.

  4. Zrovna se na nějakou bublaninu chystám, taky s třešněmi. Ta tvá vypadá báječně 😉 Hezký víkend Marci, D.

  5. Mám naprosto totožný recept na bábovku, Marcelko:-). Také od babičky. Tuhle bábovku peču dodnes a chlapům chutná nejvíc:-).
    Henrieta

  6. Marcel, bublanina vypadá báječně a zákoutí s ní také. Moc hezky nafocené. Recept na bábovku mám úplně stejný, jen dávám podstatně méně cukru. :o)
    Přeji krásnou neděli. D.

  7. Marcel, teď jsem si přečetla komentáře přede mnou a musím se smát, kolik lidí peče stejnou bábovku. Prostě je to klasika. :o) A nám také chutná. Pa D.

    • M.

      Daso, i me to zaskočilo!!!! Takovy ten rodinny recept, co se predava z generace na generaci napric republikou, ale to prave svedci o tom, ze je provereny a dobry:-). M.

  8. Helena

    Marci, není to jako pro blbé, je to nepochybně hodně dobré!
    A tvá bublanina a zahradní posezení – neodolala bych! Nádhera!
    Měj hezký den! Helena

  9. Anonymous

    Musim vyzkouset! Ty vase fotky Marcelo jsou taak krasne! Mohu se zeptat, odkud je ta pruhovana uterka a polstarek? Jsou bozi! Dekuji.Monika

    • M.

      Moniko, dekuji moc. Uterka je z jedne sady Ikea, za par kacek. Polstar bohužel nevim, netusim, odkud ho mam a znacku jsem nevyčetla:-(. M.

Komentář (email, ani další údaje nejsou povinné, pokud svůj komentář nevidíte, čeká na schválení, zařídím co nejdříve:-) )