3x hurááá

Mám ji! Svoji první marmeládu! Juchůůůů! Mám převelikou radost.

Už jsem tu psala, že sbírám odvahu k výrobě své vlastní marmelády. Pokud je tu ještě někdo takový, kdo váhá, nebojte se a jděte do toho. Ono je to nakonec skutečně snadné. A jak je dobrá:-).

Ta má je ostružinová. Před pár dny jsem byla u rodičů a došla jsem si do lesa na ostružiny. Byly malinké, ale za pár minut jsme s taťkou nasbírali necelé kilo. Děti byly u druhé babičky a já se ještě ten večer pustila do marmelády.

A tady je můj postup:

cca 700 g ostružin

cca 350 g třtinového cukru

šťáva z jednoho citrónu

půl lžičky namleté vanilky

cca 7 g přírodního pektinu

lžíce vody

 

Očištěné ovoce jsem dala do hrnce se lžící vody a nechala chvíli prohřát, cca 15 minut za občasného promíchání. Poté jsem jemně rozmixovala tyčovým mixérem a přidala cukr smíchaný s pektinem, citronovou šťávu a vanilku. Nechala jsem bublat ještě asi 5 minut a opět sem tam promíchala. Poté jsem horkou směs nalila do předem vyvařených skleniček, otočila dnem vzhůru a HOTOVO!!! Tááák snadné, rychlé a výborné. Žádné hodiny u plotny:-).

Byla jsem zvědavá, jak bude chutnat. Zklamání se nekonalo, je to bomba. Čím kratší dobu budete ovoce vařit, tím více si zachová své ovocné chuti. Konzistence je pro mě ideální, není ani příliš hustá, ani tekutá, prostě tak akorát.

DSC_0652_9

 

DSC_0654_9

 

DSC_0658_9

 

DSC_0660_9

 

DSC_0663_9

 

DSC_0669_9

 

DSC_0670_9

A příští rok zmarmeláduju kdeco, už se těším:-).

Mějte se fajn.

podpis_V1

26 Comments

  1. Marcelko, vypadá báječně, ostružiny miluju, jsou zdravé, povedla se ti, tak ať se v marmeládách daří i dál. Měj se krásně Ivana

  2. Já se do toho snad taky pustím, úplně se mi sbíhají sliny, miluju marmelády :-)) Jsi šikula. Hezký den D.

  3. Věra Kratochvílová

    Gratuluji! .-)Marmelády jdou u nás na odbyt,letos jsem také zkusila prvně boruvkovou a jahodovou….Moc zdravím a těším se na další nádherné příspěvky.Věra

  4. Helena Davidová

    Marcelko, moc gratuluji! Teď vidíš, že na tom nic není a rozjedeš to ve velkém :o)
    Přeji hezký den, Helena

  5. Super, Marci! Příští rok to rozjedeš, to bude chutí 🙂 Tak si marmeládku pěkně užijte a letos třeba stihneš ještě povidla:-) L.

    • M.

      Povidla mi zni dost narocne – pect, michat, dobu, to nevim:-),ale marmosky pristi rok urco ve velkem:-). A diky.M.

  6. Gratuluji. Já jsem marmeládově docela protřelá, ale zatím používám Gelfix od Dr.Oetkera. Inspirovalas mne k tomu, že na příští rok pouvažuji o přírodním pektinu.

    • M.

      Tak to me tesi, nevim, jak dlouho to vydrzi -zovotnost, i kdyz asi neoverim, mizi desive rychle, ale jinak to funguje skvele. M.

  7. No teda mňam! Letos jsem udělala jen jahodovou, která už dávno došla 😀 To jen potvrzuje, že se povedla 🙂 Domácí jsou prostě nejlepší!

  8. Veronika P.

    Marci, gratuluju k marmeládě, vypadá božsky! Pro mě to je stále také velký krok do neznáma, který chci jednou udělat, tak smekám, že se Vám povedlo překročit vlastní stín a chápu tu obrovskou radost ;-). Povzbudilo mě to. Krásně nafoceno!
    V.

  9. Přidávám se ke gratulacím, marmeláda vypadá skvěle! Ostružiny miluju, ale u nás jsou vzácné, tak jdou rovnou do pusy. Letos jich sice poprvé pár uzrálo i na zahrádce, ale taky přibyl malý strávník, který jen tak něco do pusy nedá, a zrovna ostružiny mu zachutnaly, takže co by pro něj maminka neudělala – i ostružin se vzdá 🙂

    • M.

      Katko, moc dekuji, a chapu, podobne se ja zu roky vzdavam tech apr malin, co tu mame:-). Hezky vecer. M.

Leave a Reply to Helena DavidováCancel reply